Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kaszubska

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1,5 litra
ziemniaki 300 g
włoszczyzna 250 g
zupa grzybowa mrożonka 300 g
boczek wędzony 300 g
cebula biała 2 szt
ziele angielskie 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kaszubska

W garnku gotujemy wodę, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i włoszczyznę. Dodajemy zupę grzybową. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w kosteczkę, boczek w paski. Podsmażamy na patelni. Do zupy wsypujemy ziemniaki i boczek z cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec wlewamy zahartowaną śmietanę. Dekorujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 27.05.2015 11:49
bardzo apetyczna zupa,poprosze o porcyjke ;-)
Futka 27.05.2015 09:12
Przepyszna i bardzo aromatyczna zupka :)
Kuchnia Marty 27.05.2015 09:05
Mniam... ale apetycznie wygląda! Chętnie bym zjadła miseczkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak