Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka po arabsku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 2 szt
marchew 3 szt
cebula 1 szt
ryż 20 dag
czosnek 1 ząbek
brzoskwinie 1 szt
mięso mielone 30 dag
bulion warzywny 1/3 szkl
sól
pieprz
cynamon
kminek
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka po arabsku

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Dokładnie odcedzamy i studzimy. Mięso mielone przesmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cynamonem i kminkiem. Zdejmujemy z patelni i przekładamy na do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym.
Krok 1 - Potrawka po arabsku foto
2
Cebulę siekamy, marchewki kroimy w plasterki, cukinie w kostkę a brzoskwinie w małe cząsteczki. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa wrzucamy warzywa i smażymy ok 5 minut. Następnie dodajemy brzoskwinie i smażymy ok 2 minuty.
Krok 2 - Potrawka po arabsku foto
3
Do warzyw wlewamy bulion i gotujemy do odparowania płynu. Następnie dodajemy ryż i mięso. Dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
Smacznego!
Krok 3 - Potrawka po arabsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 25.05.2015 09:29
fajne połączenie smaków, na pewno smaczne danie :)
gosia1988 25.05.2015 07:05
smaczne danie na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak