Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Hrabina

5.0
(108)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto ciemne

jajko 2 szt
żółtko jajek 6 szt
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 4 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka
olej 1/3 szkl

Ciasto jasne

cukier 1 szkl
mąka ziemniaczana 1 szkl
ocet 1 łyżka
olej 1/3 szkl

Masa cappuccino

mleko 500 ml
budyń śmietankowy 2 op
cukier 4 łyżki
masło 1 kostka
cappuccino waniliowe 3 łyżki

Dodatkowo

biszkopty okrągłe 1 op
zaparzona mocna kawa 200 ml
galaretka agrestowa 2 op
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Hrabina

Kroki postępowania

1
Ciasto ciemne: Jajka ubijam z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej. Miksuję.
Krok 1 - Ciasto Hrabina foto
2
Ciasto jasne: Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet oraz olej.
Krok 2 - Ciasto Hrabina foto
3
Na blaszkę (wymiary 35cmx22cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładam naprzemiennie porcje jasnego i ciemnego ciasta. Ciasto delikatnie mieszam widelcem. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.
Krok 3 - Ciasto Hrabina foto
4
Masa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję z cukrem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy dodaję cappuccino. Ucieram.
Krok 4 - Ciasto Hrabina foto
5
Na jeden z blatów ciasta wykładam połowę masy cappuccino, wyrównuję. Biszkopty maczam w kawie i układam na cieście. Na biszkopty wykładam drugą część masy cappuccino, wyrównuję. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku, studzę. Tężejącą galaretkę wylewam na ciasto. Wierzch przykrywam drugim blatem ciasta. Gotowe ciasto oprószam cukrem pudrem i schładzam 2 godziny w lodówce.

Przełożenie: jeden blat ciasta- połowa masy- biszkopty-połowa masy-galaretka-drugi blat ciasta
Krok 5 - Ciasto Hrabina foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ifa 26.05.2015 08:58
Piękne i smaczne ciasto!
Hrabina w kuchni 25.05.2015 20:14
Super! Muszę kiedyś upichcić :)
tomek18 25.05.2015 16:20
taką hrabiną to bym nie pogardził :)
ben-ka 25.05.2015 14:07
Podoba mi się, to ciasto, oj bardzo podoba.........
Wacław 25.05.2015 12:12
znakomite ciacho :-)
Mniam 25.05.2015 12:03
Wygląda bardzo dostojnie :) jak hrabina :)
Benita 25.05.2015 10:27
Bardzo fajne ciasto.
Justi2401 25.05.2015 10:22
Prezentuje się wspaniale ;)
Aleksandra/Olcia 25.05.2015 09:39
świetne ciasto
Ewelina1991 25.05.2015 09:08
wspaniale wygląda!!
eliza135 25.05.2015 08:40
super ciasto ,palce lizać
Babeczka35 25.05.2015 08:27
Super ciasto:)
Anna169Hosz 25.05.2015 08:22
Rzeczywiście robi wrażenie - prawdziwa hrabina z klasą:)
2milutka 25.05.2015 08:05
Pyszne ciasto
Pani Domu 25.05.2015 07:11
i szlachetnie wygląda
MałaMi89 24.05.2015 22:20
No pyszności... :)
magda1976 24.05.2015 22:19
Jaka nazwa, taki i wygląd, SUPER!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak