Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z rabarbarem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 250 g
masło lub margaryna 100 g
ser biały 500 g
serek mascarpone 250 g
śmietana 30% 250 ml
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 2 szt
rabarbar 1 kg
cukier trzcinowy 0,25 szklanki
laska wanilii 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Herbatnuiki rozdrabniamy na piasek, mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy spód formy i wkładamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Krok 1 - Sernik z rabarbarem foto
2
Rabarbar rozgotowujemy w małej ilości wody, dokładnie blendujemy. Dodajemy cukier trzcinowy oraz wydrążoną laskę wanilii (ziarenka dodajemy do sera). Wszystko razem gotujemy do odparowania i powstania gęstego musu. Studzimy.
Ser trzykrotnie mielimy, łączymy z serkiem mascarpone, żółtkami, cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Dokładnie ucieramy, podczas miksowania wlewamy śmietankę.
Krok 2 - Sernik z rabarbarem foto
3
Połowę sera wykładamy na herbatniki. Drugą część łączymy z połową musu rabarbarowego i wykładamy na ser. Pozostały mus wykładamy na ser tworząc kropki rabarbarowe.
Krok 3 - Sernik z rabarbarem foto
4
Pieczemy 1h w temp 160 st. Sernim studzimy przy otworzonych drzwiach piekarnika. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki.
Krok 4 - Sernik z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 25.05.2015 16:54
takie słodkości wręcz kocham
magda1976 24.05.2015 22:20
Oj, już ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak