Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 25 dag
jajko 2 sztuki
masło 14 dag
cukier 10 dag
cukier waniliowy 16 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól szczypta

Nadzienie

rabarbar 35 dag
orzechy włoskie 80 g
śmietana kremówka 1 szklanki
jajko 3 sztuki
cukier puder 3 łyżki
budyń śmietankowy 1 torebka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach

Kroki postępowania

1
Ciasto:Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym jajku miksując.
Krok 1 - Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach foto
2
Następnie wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy na stolnicy ciasto. Gotowym ciastem wylepiamy dno i boki natłuszczonej formy do tarty o śr 28 cm i wysokości 4 cm, nakłuwamy widelcem
Krok 2 - Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach foto
3
Rabarbar myjemy kroimy na małe kawałki. Posypujemy na ciasto
Krok 3 - Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach foto
4
Śmietankę kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem, po czym wbijamy do niej jajka miksujemy.
Krok 4 - Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach foto
5
Wsypujemy do masy rozdrobnione orzechy i mieszamy. Gotową masą orzechową zalewamy rabarbar. Wstawiamy tartę do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 45 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Krok 5 - Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 25.05.2015 12:05
Tarta musi smakować rewelacyjnie!
mysza75 25.05.2015 10:54
jakie pyszne ciacho aż chce się jeść
norweska20 25.05.2015 01:13
apetyczna tarta ..mniam
Katarzyna59 24.05.2015 21:34
przepyszne ciasto
dumel87 24.05.2015 21:27
Ciekawe połączenie :D
Renata9 24.05.2015 21:22
Smaczne ciacho :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak