Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczka i ugotować w łupinach. Po odcedzeniu obrać i zemleć przez maszynkę. Ostudzić.

Mięso oczyścić, umyć, osuszyć i przepuścić przez maszynkę do mielenia razem z oczyszczonymi porami (cała część biała i 1/4 części zielonej). Dodać marynatę pikantną, przyprawę do mięsa mielonego, sól, pieprz i paprykę (wg uznania). Wymieszać i przełożyć na patelnię. Podsmażać około 10 minut. Wyjąć na sito, aby mięso osiąkło z tłuszczu, co jakiś czas dociskając łyżką (tłuszczu z patelni nie wylewać).

Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajka, sól i pieprz. Wyrobić gładkie ciasto. Formować nieduże placuszki, nakładać na nie farsz i zlepiać, formułując jednocześnie kuliste knedle. Wrzucać je do posolonego wrzątku i gotować 7 minut. Wyciągać łyżką cedzakową i podawać polane tłuszczem i jeśli zostało farszu - to posypane mięsem. Smacznego:)

Komentarze

  • 7
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Fajne połączenie boczku z porem. Koniecznie muszę wypróbować
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    Smaczne knedle.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Uwielbiam takie knedelki, dawno nie robilam.
  • 1
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    obiecuję i obiecuję sobie, że zrobię knedle i na obietnicach się kończy ale w koncu sie pozbieram i zrobię! a ten przepis będzie mi służył za wzór!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !