Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony rogal drożdżowy z mięsem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
jajko 1 szt
mleko 0,25 l
sól 1 łyżeczka
łopatka bez kości 0,8 kg
kukurydza 1 puszka
majeranek Prymat do samku
kucharek do smaku
drożdże 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony rogal drożdżowy z mięsem

Ciasto drożdżowe:
Mleko podgrzewam, do miski wsypuję mąkę, sól, drożdże instant, na końcu wlewam mleko i wbijam jajo.Mieszam dokładnie, nie wyrabiam(mam specjalną miskę do ciasta drożdżowego,:) ), na koću wlewam odrobinę oleju i jeszcze raz mieszam po czym zostawiam do wyrosnięcia na ok. 2 h.
Farsz:
Kukurydzę odcedzam, mięso płukam i pokrojone w kostkę duszę z przyprawami do miękkości. Nastepnie mielę i mieszam z kukurydzą.
Rogal:
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt ok. 60cm x 40cm i przekładam farsz, który delikatnie rozprowadzam. Następnie zwijam ciasto w rulon i formuję rogala, którego przekładam na wysmarowaną blachę. Piekę w temp. ok.150 stopni przez ok. 20-30 min.
P.S. Na zdjęciu podany z sosem pieczarkowym i sałatką z kapusty lodowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 02.02.2014 07:56
rewelacyjnie musiał smakować !!!!
Dorota59 21.01.2014 11:14
rewelacyjny rogalik-brawo
Bernadeta1 11.09.2013 09:11
ale wspaniale wyszedł i na pewno bardzo smaczny
Magda60 09.07.2012 00:00
swietne
Magda60 09.07.2012 00:00
swietne
ajres 18.06.2012 23:02
super
ronald88 15.11.2011 13:24
super
pacpaw 15.08.2011 20:57
świetny farsz te mięsko
bursztynek 08.08.2011 23:52
pięknie wygląda
iknkirke 26.12.2010 18:02
Pyszne
Malinka 24.08.2010 16:50
No cóż, stram się :)
Margo1 24.08.2010 16:26
Ale kolorowo u ciebie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak