Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z potrawką z szynki

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kluski

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 25-30 dag
jajko 1 sztuka
sól 1/2 łyżeczki

Potrawka

szynka wieprzowa 1/2 kg
woda 1/2 litra
cebula 1 sztuka
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
olej 3 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 2-3 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z potrawką z szynki

Kroki postępowania

1
Przygotowanie klusek: Gotowane ziemniaki studzimy, mielimy w maszynce do mięsa, lub przeciskamy przez praskę,zmielone ziemniaki, dzielimy na cztery równe porcje, jedna odkładamy na bok, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną -na równo z ziemniakami, będzie około 25-30 dag,
Krok 1 - Kluski śląskie z potrawką z szynki foto
2
dodajemy odłożoną porcję ziemniaków, wbijamy jajko, wsypujemy sól i zagniatamy ciasto, z zagniecionego ciasta urywamy po kawałeczku, formujemy w dłoniach kulki jednakowej wielkości, robimy dziurki, gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty licząc od wypłynięcia.
Krok 2 - Kluski śląskie z potrawką z szynki foto
3
Przygotowujemy potrawkę: Mięso myjemy kroimy w równą kostkę tak samo kroimy cebulę, w rondelku rozgrzewamy olej wrzucamy mięso z cebulą doprawiamy przyprawami i podsmażamy około 5 minut pod przykryciem
Krok 3 - Kluski śląskie z potrawką z szynki foto
4
w rondelku rozgrzewamy olej wrzucamy mięso z cebulą doprawiamy przyprawami i podsmażamy około 5 minut pod przykryciem,po tym czasie dodajemy startą na tarce jarzynowej obraną wcześniej marchewkę i pietruszkę zalewamy 1/2 litra wody lub bulionu i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie-około 45 minut,
Krok 4 - Kluski śląskie z potrawką z szynki foto
5
po tym czasie dodajemy startą na tarce jarzynowej obraną wcześniej marchewkę i pietruszkę zalewamy 1/2 litra wody lub bulionu i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie-około 45 minut, sos zagęszczamy zawiesiną z maki-rozrobionej w małej ilości wody.Zagotowujemy .Podajemy z kluskami
Krok 5 - Kluski śląskie z potrawką z szynki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 21.05.2015 15:13
pięknie wyglądają
Agnieszka-87-25 21.05.2015 14:41
mniam obiadek
Anna133 21.05.2015 13:52
wygląda niezwykle apetycznie
Wafelek2601 21.05.2015 13:41
Taki obiad mogę jeść codziennie
Edith85 21.05.2015 13:26
pyszne danie
gosia56 21.05.2015 13:03
pyszne jedzonko;)
w mojej kuchni 21.05.2015 12:22
pyszne danie na talerzu
Aleksandra/Olcia 21.05.2015 11:47
obiad doskonały :)
gosia561 21.05.2015 11:42
ciekawy obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak