Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini pizze

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
cukier 2 łyżki
sól 2 łyżeczki
oliwa 8 łyżek
cienka kiełbasa 60 plasterków
mozzarella w bloku 12 plasterków
mieszanka meksykańska w słoiku 1 słoik
sól czosnkowo ziołowa do smaku
pieprz kolorowy do smaku
drożdże świeże 100 g
woda letnia 1/2 l
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mini pizze

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać wodę, sól, olej i mąkę i wyrobić ciasto.
Włożyć do miski lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrobić ciasto, rozwałkować na około 5 mm i wycinać kółka. ( mi wyszło 12 sztuk )
Placki ułożyć na blaszce z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na każdy placek ułożyć po 5 plasterków wędliny tworząc coś w rodzaju słonka.
Mieszankę odsączyć z zalewy, na środku każdego placka z kiełbasą położyć po 1 łyżce mieszanki.
Na środku położyć po plasterku sera, posypać pieprzem, solą czosnkowo ziołową i papryką.
Odczekać około 10 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.
Gotowe polać ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 24.03.2012 15:17
świetny pomysł na przekąskę
ewelinapac 30.09.2010 08:05
zjadła bym takie
polly66 18.08.2010 07:44
pizza i mozzarella, na pewno pyszne;)
unikat23 16.08.2010 22:14
No warte wypróbowania
Ewa111 15.08.2010 20:39
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak