Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.
Margarynę roztopić i ostudzić.
Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać cukier waniliowy i nadal ubijać.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet.
Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki.
Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć po 2 łyżki serka i zlepić formując bułeczki. Układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy i zostawić bułki do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni 20 minut.

Lekko przestudzone posmarować lukrem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    eli_555

    Uwielbiam drożdżówki.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Ja również bardzo lubię bułeczki drożdżowe.
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Mniam! Lubię i robię z różnymi dodatkami.Pyszne!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    ładne i na pewno smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Lubie drozdówki, z serem jakos rzadko jadam, choc wcale nie mniej lubie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    poproszę do porannej kawy

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !