Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto zakonnica

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 4
mąka 1 szklanka
ocet 1 łyżka
cukier 1 szklanka
proszek do poieczenia 1,5 łyżeczki
Polewa:
kakao 3 łyżeczki
cukier 0,5 szklanki
woda 1 szklanki
nalewka wiśniowa 1 kieliszek
margaryna 100 g
śmietany 30% 2
śmietanki fix 3
cukier puder 1 szklanka
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto zakonnica

ciasto: jajka miksujemy z cukrem .Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ocet-wszystko razem mieszamy i pieczemy w 180 stopniach ok:30 min

Polewa: wodę wlewamy do garnka który stoi na ogniu .
dodajemy margarynę , cukier kakao i to razem mieszamy na ogniu potem dodajemy nalewkę mieszamy na jednolitą masę .
gdy ciasto się już upiecze robimy w nim dziurki widelcem i polewamy polewą .
odstawiamy ciasto aż wystygnie

Krem :
śmietanę mieszamy , potem dodajemy cukier puder i śmietankę fix .
Wykładamy na wierzch ciasta .
Ciasto możemy posypać kakao.
Odstawić do lodówki aż będzie dobrze stężałe .


Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 10.09.2011 12:15
super
iwona332 10.09.2011 12:15
super
Boguśka1 14.10.2010 20:43
fajne ciacho:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak