Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i biszkoptami

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jaja 6 szt
mąka tortowa 4 łyzki typ 450
kakao 3 łyżki
orzechy włoskie 2 łyżki
czekolada gorzka 1 szt
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
olej 6 łyżek

POLEWA

margaryna 2 łyżki
cukier 2 łyżki
kakao 1 łyżka
mleko 2-3 łyżki

MASA CZEKOLADOWA

śmietana kremówka 400 g
czekolada mleczna 100 g

BISZKOPTY + PONCZ

biszkopty okrągłe 150 g
cukier 1 łyżka
spirytus 50 ml
woda letnia 50 ml

PONCZ DO BISZKOPTU CZEKOLADOWEGO

kawa rozpuszczalna 1 łyżka
woda 100 ml
rum 50 ml

BITA ŚMIETANA :

śmietana kremówka 400 g
cukier puder 2 łyżki do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i biszkoptami

Kroki postępowania

1
BISZKOPT :
Białka ubijamy na sztywno.
Kolejno dodajemy po żółtku stopniowo, na zmianę z cukrem, cały czas ubijamy.
Teraz wlewamy powoli olej.
Mąkę mieszamy z kakaem, proszkiem, orzechami zmielonymi, oraz startą czekoladą i dodajemy porcjami do masy, lekko mieszając.
Pieczemy w 180st, przez ok 20-25min. na foremce 25cmx37cm Do suchego patyczka.
Krok 1 - Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i biszkoptami  foto
2
MASA CZEKOLADOWA :
Do garnka dajemy 100g śmietanki 36% i czekoladę, mieszamy na wolnym ogniu czekamy aż się połączy, studzimy.
Krok 2 - Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i biszkoptami  foto
3
Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy zimny mus czekoladowy i mieszamy, masę wstawiamy do lodówki.
Krok 3 - Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i biszkoptami  foto
4
BISZKOPTY I PONCZ :
Biszkopty układamy sobie na desce, obliczając wcześniej ile nam będzie potrzebnych.
Z cukru robimy karmel na patelni, podgrzewając, następnie dolewamy wodę i alkohol, czekamy aż całość się połączy i będzie miała jednakową lejącą konsystencję. Lekko studzimy, następnie pędzlem, smarujemy biszkopty.
Krok 4 - Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i biszkoptami  foto
5
Wykonanie :
Biszkopt wystudzony kroimy na pół.
Z kawy wody i rumu robimy poncz, pędzlem nasączamy blaty biszkoptowe.
Krok 5 - Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i biszkoptami  foto
6
MASA Z BITEJ ŚMIETANY ;
Śmietanę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru, całą wykładamy na pierwszą część biszkoptu.
Krok 6 - Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i biszkoptami  foto
7
Na masę wykładamy nasączone biszkopty, na nie masa z czekoladowym musem, na to kładziemy drugą część biszkoptu.
Krok 7 - Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i biszkoptami  foto
8
POLEWA :
Do garnka dajemy wszystkie składniki i czekamy aż całość połączy się w gęstą szklistą masę, nalezy mieszać.Jeśli masa oddziela się, należy dolać odrobinę mleka i znów mieszać. Na koniec gorącą polewą polać ciasto według uznania, ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 8 - Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i biszkoptami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 26.05.2015 15:36
jakie piękne ciasto, sam widok zaprasza do skosztowania:)
Beatris 18.05.2015 15:05
Wspaniałe ciasto, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
wyattearp 18.05.2015 14:29
wow super !!!!!
W poszukiwaniu inspiracji 18.05.2015 12:00
Wygląda bajecznie :)
kloruś 18.05.2015 11:29
Zapowiada się bardzo ciekawie! Chętnie bym się poczęstowała!
ania2610 18.05.2015 10:59
wygląda bardzo, baaardzo apetycznie!
inka2012 18.05.2015 10:35
fantastycznie wygląda :)
AgaS10 18.05.2015 09:50
Fajne ciacho, a pod spodem chyba szydełkowe dzieło:)
Mniam 18.05.2015 09:47
Kawa, czekolada i orzechy- wszystko to co lubię :) Pysznie wygląda!
Benita 18.05.2015 09:32
Aż naszła mnie ochota na coś słodkiego. Ciasto wygląda perfekcyjnie, szkoda, że nie można się poczęstować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak