Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto o smaku limonki z czekoladowym musem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 6 sztuk
mąka pszenna 13 dag
budyń śmietankowy 2 łyżki
sól do smaku szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sok z cytryny 2 łyżki
cukier 10 dag

Masa limonkowa;

śmietana 30% 1/2 litra
limonka 2 sztuki
serek mascarpone 25 dag
cukier puder 3 łyżki

Mus czekoladowy

czekolada mleczna 10 dag
gorzka czekolada 10 dag
masło 1 łyżka
jajko 3 sztuki
sok z limetki 1 łyżka
cukier puder 3 łyżki

Poncz

woda letnia 1 szklanka
sok z limetki 2 łyżki
cukier puder 1 łyżka

Dodatkowo

dżem cytrynowy
kakao do posypania 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto o smaku limonki z czekoladowym musem

Kroki postępowania

1
Ciasto: Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum dodawać po łyżce mąki. Tak przygotowane ciasto wylać do blaszki wyłożonej pergaminem i piec 30 minut w temp 160*c. Wystudzone przekroić wzdłuż otrzymując dwa blaty.
Krok 1 - Ciasto  o smaku limonki z czekoladowym musem foto
2
Krem limonkowy: Składniki masy muszą być dobrze schłodzone-najlepiej aby 12 godzin przed przygotowaniem kremu były umieszczone w lodówce- Limonki myjemy szczoteczką pod bieżącą ciepłą wodą, osuszamy ścieramy na drobnej tarce skórkę, z jednej wyciskamy sok,wszystkie składniki umieszczamy je w jednej misie, miksujemy mikserem aż krem będzie gęsty .
Krok 2 - Ciasto  o smaku limonki z czekoladowym musem foto
4
Poncz: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.

Mus czekoladowy: Czekoladę łamiemy, umieszczamy w miseczce razem z miękkim masłem, rozpuszczamy w kąpieli wodnej , mieszając aż masa będzie gładka i lśniąca, dodajemy do masy czekoladowej żółtka, sok z limonki i mieszamy rózgą kuchenną.Białka ubijamy osobno na sztywną pianę wsypując w trakcie cukier, gdy masa z białek będzie lśniąca wlewamy cienkim strumieniem masę czekoladową i delikatnie mieszamy aby nie stracić struktury piany.

Jeden blat biszkopta nasączamy połową ponczu, smarujemy dżemem pomarańczowym lub cytrynowym jak kto woli
Krok 3 - Ciasto  o smaku limonki z czekoladowym musem foto
5
Smarujemy kremem limonkowym, przykrywamy drugim blatem, znów nasączamy i wylewamy czekoladowy mus.Wkładamy ciasto na całą noc do lodówki.Aby mus dobrze stężał.Przed podaniem oprószamy ciemnym kakao.
Krok 4 - Ciasto  o smaku limonki z czekoladowym musem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 18.05.2015 07:58
Fajny i pomysłowy przepis :)
W poszukiwaniu inspiracji 17.05.2015 20:40
Bardzo ciekawy pomysł :)
IlonaAlbertos 17.05.2015 20:30
Wspaniale się prezentuje.
Aannkaa82 17.05.2015 20:27
Wygląda bardzo apetycznie
Mama niejadka 17.05.2015 20:25
Apetycznie wygląda
Konczi 17.05.2015 20:19
jak zawsze pysznie :)
malgosia2661 17.05.2015 19:58
Bardzo apetycznie wygląda :)
pestka 17.05.2015 19:51
pyszne ciasto
Wiktoria29 17.05.2015 19:42
chętni bym zjadła kawałek, wygląda bardzo apetycznie
halina17 17.05.2015 19:36
Smacznie wygląda ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak