Sposób przygotowania

Margarynę, cukier, kakao i wodę włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie margaryna i cukier się rozpuszczą, a wszystkie składniki połączą. Zdjąć z ognia i wystudzić. Z białek ubić sztywną pianę. Do zimnej masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Dołożyć pianę z białek i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. Piec ok. 30 minut. Wierzch ciasta zebrać łyżką na głębkość ok 0,5-1 cm, zostawiając dookoła brzeg szerokości ok 1,5 cm. Zebrane ciasto przełozyć do miski i rozdrobnić widelcem. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół, ułożyć w powstałym zagłębieniu. Polać sokiem z cytryny. Śmietanę ubić z cukrem i śmietan-fixami. Wsypać posiekaną lub startą na dużych oczkach czekoladę. Wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na ciasto z bananami formując kopiec. Posypać odłożonym ciastem, lekko przyklepując ręką, żeby okruszki nie spadały. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny

Komentarze

  • 6
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Wygląda super i pewnie jest pyszny:)
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Pychota!
  • 0
    original
    Opublikowano

    danusia19671

    Super ciasto
  • 0
    original
    Opublikowano

    ELWIRA2

    Kiedyś jadłam to ciasto i bardzo mi smakowało. Postanowiłam sama też spróbować go przyrządzić. Dzisiaj go zrobiłam i potwierdzam, że jest rewelacyjne, chociaż trochę czasochłonne. Mój synek zajadał ze smakiem :-))

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !