Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TARTA Z RICOTTĄ, CUKINIĄ, BAKŁAŻANEM I SZPARAGAMI

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tarta z ricottą, cukinią, bakłażanem i szparagami, to prosty przepis na danie po brzegi wypełnione warzywami. Kruchy spód, mocno doprawiony krem i sezonowe warzywa- idealna opcja na obiad, lunch lub kolację!

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 0,5 szkl
mąka krupczatka 1 szkl
margaryna 125 gram
śmietana 18 proc 3 łyżki
jajko 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Składniki

bakłażan 1 szt
szparagi zielone 1 pęczek
cukinia 1 szt
pomidorki cherry 4-5 szt
ser ricotta 240 gram
jajko 2 szt
śmietana 18 proc 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól i pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: TARTA Z RICOTTĄ, CUKINIĄ, BAKŁAŻANEM I SZPARAGAMI

  • pyszna tarta na kruchym spodzie
  • krem na bazie serka ricotta
  • wypełniona po brzegi warzywami 

Kto z nas nie kocha tart? Przede wszystkim doceniamy je za szybkość i łatwość przygotowania. ta tarta z ricottą, cukinią, bakłażanem i szparagami doskonale smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. Jeśli zostanie Wam kawałek, śmiało możecie włożyć go do lodówki i zjeść kolejnego dnia!

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min.
Krok 1 - TARTA Z RICOTTĄ, CUKINIĄ, BAKŁAŻANEM I SZPARAGAMI foto
2
Bakłażana i cukinie pokroić w plastry, oprószyć solą i usmażyć na rumiano na patelni. Szparagi po odcięciu twardych końcówek ugotować w lekko osolonej wodzie.
Krok 2 - TARTA Z RICOTTĄ, CUKINIĄ, BAKŁAŻANEM I SZPARAGAMI foto
3
Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min).
Krok 3 - TARTA Z RICOTTĄ, CUKINIĄ, BAKŁAŻANEM I SZPARAGAMI foto
4
Ser rozdrobić widelcem, dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz, śmietanę i jajko. Dokładnie wymieszać.
Krok 4 - TARTA Z RICOTTĄ, CUKINIĄ, BAKŁAŻANEM I SZPARAGAMI foto
5
Gotową mieszankę serową wyłożyć na ciasto a następnie ułożyć warzywa. Na wierzch położyć przekrojone na pół pomidorki. Całość wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze kolejne 15 min.
Krok 5 - TARTA Z RICOTTĄ, CUKINIĄ, BAKŁAŻANEM I SZPARAGAMI foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 09.05.2015 21:54
Wygląda cudownie:)
Alex_M 08.05.2015 20:26
smaczna tarta
MałaMi89 08.05.2015 15:04
Muszę w końcu spróbować szparagów :) świetnie zachęca wyglądem ta tarta :))
jagoda5913 08.05.2015 11:26
Pyszna, zrobie w sezonie
gosia56 08.05.2015 09:19
super i kolorowo;)
Mancia w kuchni 08.05.2015 08:40
to coś dla mnie... pycha!
2milutka 08.05.2015 08:37
u Ciebie nigdy nie nudno!
RenataZ-et 08.05.2015 08:24
wygląda perfekcyjnie
ilka01 08.05.2015 07:59
wygląda bardzo apetycznie :)
Ola1984 08.05.2015 07:43
Świetne połączenie smaków.
Ifa 08.05.2015 07:21
Trafiłaś w moje gusta :-) bo uwielbiam i tarty i szparagi :-)
berys18 08.05.2015 07:17
wygląda pysznie
Mniam 08.05.2015 00:21
Ależ to musi być pyszne! Wygląda obłędnie!
Internetowa Kuchnia 07.05.2015 23:23
mmm pyszna tarta
dża 07.05.2015 22:12
Tarta jak malowana, jem oczami.
Katarzyna59 07.05.2015 22:06
przepysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak