Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy wołowe w sosie własnym

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wołowe 800 g (zrazowe)
boczek wędzony 10 plaserków
ogórek kiszony 4 szt
musztarda
ząbki czosnku 5 szt
cebula 1 szt
mąka 1 łyżka
masło 2 łyżki
ziele angielskie kilka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy wołowe w sosie własnym

Mięso umyć i pokroić w poprzek włókien na długie kawałki o szerokości około 0,5 cm. Każdy plaster lekko ubić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, po czym posmarować z jednej strony musztardą.
Małe ogórki kiszone pokroić na ćwiartki. Cebulę i czosnek obrać , cebulę pokroić na grubsze wiórki, ząbki czosnku w talarki.

Na każdym plastrze mięsa położyć plaster boczku, tak aby mięso na całej powierzchni było przykryte. Na mięsie i boczku ułożyć po kawałku ogórka, cebuli i czosnku. Całość zawinąć razem jak roladkę, na końcu spinając wykałaczką.

Gotowe zrazy usmażyć na rozgrzanym oleju do czasu aż się zrumienią z każdej strony i przełożyć do garnka razem z tłuszczem ze smażenia. Jak wszystkie są już gotowe zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez około 1-1,5 godziny. Po tym czasie zrazy wyjąć z powstałego wywaru. Do wywaru dołożyć ziele angielskie, listek laurowy ,doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozpuścić masło dodać mąkę ,lekko podsmażyć. Do zasmażki dodać powoli trochę sosu z gotowania zrazów ,mieszając aby dokładnie połączył się z mąką. Po dodaniu kilku łyżek ,przelać całość do garnka i gotować jeszcze przez chwilę dobrze mieszając, tak aby nie potworzyły się grudki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 07.05.2015 11:35
coś pysznego :)
ilka01 07.05.2015 10:21
super przepis :)
Justi2401 07.05.2015 10:19
Ale pyszne mięsko :)
gosia56 07.05.2015 10:17
dawno takich nie jadłam;)
Kuchareczekjeden 07.05.2015 10:17
apetyczne jedzonko
barbara11561 07.05.2015 09:24
bardzo smaczne roladki
bietka 07.05.2015 09:18
bardzo pyszny obiadek :
Ifa 07.05.2015 09:16
To też moje ulubione zrazy :-)
IZABELA29 07.05.2015 08:57
pyszne mięsko
IKrakowianka 07.05.2015 08:54
lubię takie zrazy
gosia1988 07.05.2015 08:08
pyszne danie na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak