Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy wołowe w sosie własnym
Małe ogórki kiszone pokroić na ćwiartki. Cebulę i czosnek obrać , cebulę pokroić na grubsze wiórki, ząbki czosnku w talarki.
Na każdym plastrze mięsa położyć plaster boczku, tak aby mięso na całej powierzchni było przykryte. Na mięsie i boczku ułożyć po kawałku ogórka, cebuli i czosnku. Całość zawinąć razem jak roladkę, na końcu spinając wykałaczką.
Gotowe zrazy usmażyć na rozgrzanym oleju do czasu aż się zrumienią z każdej strony i przełożyć do garnka razem z tłuszczem ze smażenia. Jak wszystkie są już gotowe zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez około 1-1,5 godziny. Po tym czasie zrazy wyjąć z powstałego wywaru. Do wywaru dołożyć ziele angielskie, listek laurowy ,doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozpuścić masło dodać mąkę ,lekko podsmażyć. Do zasmażki dodać powoli trochę sosu z gotowania zrazów ,mieszając aby dokładnie połączył się z mąką. Po dodaniu kilku łyżek ,przelać całość do garnka i gotować jeszcze przez chwilę dobrze mieszając, tak aby nie potworzyły się grudki.