Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie
Mąkę przesiać. W kopczyku zrobić dołek i wbić jajko. Dodać oliwę, sól. Wymieszać. Wlać ciepłą wodę. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na kilka minut.
2. Farsz:
Ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem.
Cebule obrać, pokroić w kostkę i przysmażyć na złoty kolor. Jednak wcześniej lekko ją osolić. Dodać to farszu wraz z tłuszczykiem. Dodać sól, pieprz. Wymieszać.
3. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na cienki placek. Szklanką powycinać kółka. Na środek okrągłych, małych placuszków nałożyć łyżeczkę farszu. Zlepić pieroga.
4. W dużym garnku wstawić wodę. Dodać łyżkę oleju oraz łyżeczkę soli. Gdy woda zagotuje się, wrzucić pierożki. Kiedy wypłyną, 2-3 min. muszą gotować się, następnie wyciągnąć.