Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 48: Fizioły ze śliwką suszoną i pieczarkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola biała z puszki 500 g
Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat
wędzone śliwki 150 g
śmietana 36% 200 ml
masło 1/2 kostki
mąka pszenna 100 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
pieczarki w zalewie solnej
cebula czerwona 1 szt.
natka pietruszki
szczypiorek
masło klarowane

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 48: Fizioły ze śliwką suszoną i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Duże śliwki tniemy na połówki i wrzucamy do garnka , gdzie podgrzewamy je wraz z fasolą. Dodajemy odrobinę masła, przyprawę do dań z fasoli oraz pieprz czarny mielony.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 48: Fizioły ze śliwką suszoną i pieczarkami foto
2
Osobno na patelni szykujemy zasmażkę z pozostałego masła i mąki. Po jej przesmażeniu dodajemy jeszcze zimną śmietanę, sól morską i pieprz czarny mielony. Gotową zasmażkę przelewamy do fasoli i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 48: Fizioły ze śliwką suszoną i pieczarkami foto
3
Następnie zabieramy się za pieczarki. Pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę wrzucamy na patelnię , doprawiamy solą i pieprzem czarnym mielonym. Dodajemy odcedzone pieczarki oraz posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 48: Fizioły ze śliwką suszoną i pieczarkami foto
4
Fizioły serwujemy z pieczarkami, rukolą i olejem z pomidorów suszonych.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 48: Fizioły ze śliwką suszoną i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Galilo 19.05.2015 11:11
Zrobiłem :-). Bardzo fajne i smaczne danie. Robi się dosyć szybko. Polecam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak