Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka w coli na słodko kwaśno

5.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na golonkę inny niż wszystkie. Wypróbujcie golonkę pieczoną w coli!

Składniki:

Mięso:

golonka wieprzowa 2 średnie szt.

Wywar:

woda 3 l.
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 5 listków
sól 2 łyżki
marchew 3 sztuki
kostka rosołowa 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki

Marynata:

napój typu cola 150 mililitrów
ketchup łagodny 4 łyżki
ząbek czosnku 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka w coli na słodko kwaśno

Szukasz oryginalnego przepisu na przyrządzenie golonki wieprzowej. Ten przepis właśnie taki jest. Najpierw gotujemy golonkę z dodatkiem warzyw, a następnie zapiekamy ją w piekarniku w marynacie na bazie coli. Finalnie mięso wychodzi słodko-kwaśne, soczyste i aromatyczne. Czy ten opis zachęcił Was, by wypróbować golonkę przygotowaną według tego przepisu? 

1.
Wywar: Golonki zalać wodą. Wrzucić marchew, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową. Dodać sól i pieprz. Gotować ok. 2,5 h na małym ogniu. Wyciągnąć golonki. Ponacinać skórę w szachownicę.
2.
Marynata: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W głębokim naczyniu ułożyć golonki i następnie zalać marynatą. Odstawić do lodówki na 2 h. Po godzinie przewrócić na drugą stronę.
3.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Golonki przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą, przykryć oraz wstawić do piekarnika na ok 1,5 h. Co 30 min. mięso przekręcać, aby z każdej strony miało piękny kolor. 20 min. przed końcem pieczenia ściągnąć przykrycie.

A próbowaliście już golonkę w winie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 05.05.2015 18:41
Jak nie przepadam za golonką to ta mi się podoba
malgosia2661 05.05.2015 17:29
Przepyszne i bardzo pięknie się prezentuje.
w mojej kuchni 05.05.2015 16:13
pyszne jedzonko do zjedzenia..
Ania321 05.05.2015 13:48
ciekawy przepis :)
mirosława4 05.05.2015 12:06
ale kusisz zjadłabym :)
barbara11561 05.05.2015 12:06
Rewelacyjna goloneczka
marzut 05.05.2015 11:54
super przepis
Kuchnia Marty 05.05.2015 11:08
Oj, na taką golonkę to bym się chętnie wprosiła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak