Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi pieczone z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
drożdże 25 g
śmietana 100 g
żółtko jajek 2
sól
masło 50 g
tłuszcz do formy 15 g
jabłka 500 g
cukier 90 g
jajko 1

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi pieczone z jabłkami

Mąkę wysypać na stolnice . Śmietanę rozrobić z drożdżami i cukrem 30gram czekać aż wyrośnie .Do mąki dodać żółtka i masło następnie wlać roztwór z drożdży wszystko razem wyrobić , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie .
farsz:jabłka obrać , zetrzeć na tarce , jabłka wycisnąć ze soku , jabłka wymieszać z resztą cukru . Ciasto wyłożyć na stolnice rozwałkować , wykrawać krążki jak na pierogi na krążki wyłożyć nadzienie i zalepić pierogi . Ułożyć na blacie i posmarować rozmąconym jajkiem i poczekać aż urosną gdy urosną piec w gorącym piekarniku . Gdy się upieką można podawać z konfiturą , jogurtem itp

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 15.09.2013 15:00
smaczne pierożki :)
edi 12.09.2013 10:24
bardzo interesujące;)
rjustysia 06.08.2013 21:26
Świetny pomysł na ciasteczka :)
Bernadeta1 25.04.2013 19:49
ciekawy przepis
eliza135 23.12.2012 21:37
smaczne
Jaheira11 29.09.2011 23:12
takie by się zjadło
iwona332 17.09.2010 22:57
super
Magda60 14.09.2010 22:39
polecam
Grażyna13 14.09.2010 21:53
Ale pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak