Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 45: Pieczeń rzymska z soczewicą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 500 g
soczewica zielona 400 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat
tymianek
oregano
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
jajko 2 szt.
cebula 1 szt.
olej rzepakowy
czosnek 2 ząbki
masło klarowane
Musztarda rosyjska Prymat
pomidorki koktajlowe
rukola
oliwki czarne

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 45: Pieczeń rzymska z soczewicą

Kroki postępowania

1
Na klarowanym maśle smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Solimy i pieprzymy.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 45: Pieczeń rzymska z soczewicą foto
2
Foremkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wierzch mięsa smarujemy olejem, aby się nie przypaliło.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 45: Pieczeń rzymska z soczewicą foto
3
Do miski wkładamy zmieloną łopatkę wieprzową, dodajemy oregano, tymianek, bułkę tartą, gałkę muszkatołową, pieprz czarny mielony i odrobinę soli morskiej. Mieszamy. Następnie dodajemy soczewicę, przesmażoną cebulę z patelni i jajka. Wyrabiamy masę mięsną.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 45: Pieczeń rzymska z soczewicą foto
4
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy mięso ok. 45 minut.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 45: Pieczeń rzymska z soczewicą foto
5
Serwujemy z musztardą rosyjską, pomidorami koktajlowymi, rukolą i czarnymi oliwkami.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 45: Pieczeń rzymska z soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 03.05.2015 14:06
z soczewicą jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak