Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 60: Makaron z akcentem azjatyckim

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron tagliatelle 500 g
ocet ryżowy 50 ml
sos sojowy 80 ml (jasny)
cukier 2 łyżeczki
ananas 3 plastry
seler naciowy 2 łodygi
papryka pomarańczowa 1 szt.
czosnek 3 ząbki
Kolendra cała Prymat
Imbir mielony Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
oliwa
mięta kilka listków

Porada

Często używając sosu sojowego nie ma już potrzeby dodatkowo doprawiania solą, bo sos sojowy jest wystarczająco słony i łatwo przesolić przygotowywaną potrawę.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 60: Makaron z akcentem azjatyckim

Kroki postępowania

1
Selera naciowego i paprykę kroimy w cienkie paski. Paprykę i selera smażymy krótko na małej ilości oliwy, doprawiamy je trzema ząbkami czosnku pokrojonymi w plasterki. Wszystko smażymy nie dłużej niż 3 minuty.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 60: Makaron z akcentem azjatyckim foto
2
W międzyczasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.
Całość doprawiamy do smaku imbirem mielonym, chili i ziarnami kolendry, mieszamy. Następnie dolewamy sos sojowy, znowu mieszamy i dolewamy ocet ryżowy. Na sam koniec dodajemy cukier i chwilę dusimy razem.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 60: Makaron z akcentem azjatyckim foto
3
Ananasa kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do warzyw w sosie. Do warzyw i sosu na patelni możemy dodać odrobinę masła, które złagodzi smak sosu sojowego.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 60: Makaron z akcentem azjatyckim foto
4
Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy go z powrotem do garnka i dodajemy do niego składniki z patelni. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną miętę.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 60: Makaron z akcentem azjatyckim foto
5
Do dekoracji dania możemy użyć skóry z bakłażana, która nada daniu ciekawego wyrazu. Kroimy skórkę od bakłażana na bardzo cienkie paski.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 60: Makaron z akcentem azjatyckim foto
6
Następnie podsmażamy je krótko na oliwie, żeby były chrupiące.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 60: Makaron z akcentem azjatyckim foto
7
Gotowe danie przekładamy na talerze i dekorujemy chrupiącymi paskami bakłażana. Smacznego!
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 60: Makaron z akcentem azjatyckim foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak