Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 58: Halibut z kapustą pak choi

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

halibut 1 filet
sos sojowy 100 ml
ocet ryżowy 30 ml
cebula 1 szt.
kapusta pak choi 3 szt.
Papryka ostra mielona Prymat
Imbir mielony Prymat
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 58: Halibut z kapustą pak choi

Kroki postępowania

1
Obieramy kapustę pak choi, obcinamy nadmiar liści. Gotujemy wodę w garnku i dobrze solimy.
Do wrzątku wrzucamy kapustę i gotujemy przez ok. 7 minut na chrupko.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 58: Halibut z kapustą pak choi foto
2
Myjemy i osuszamy halibuta, kroimy na 2 mniejsze filety. Zostawiamy skórę. Przyprawiamy rybę przed smażeniem przyprawą do ryb po obu stronach.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 58: Halibut z kapustą pak choi foto
3
Cebulę kroimy w piórka. W międzyczasie odcedzamy kapustę i hartujemy zimną wodą, żeby zachowała jasno zielony kolor. Kapusta musi pozostać lekko chrupiąca.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 58: Halibut z kapustą pak choi foto
4
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy. Halibuta smażymy najpierw skórą do patelni 1– 1,5 minuty, następnie przekładamy rybę na drugą stronę i smażymy ok. 1 minuty. Usmażoną rybę zdejmujemy i osączamy na ściereczce z nadmiaru tłuszczu. Na patelnię, z oliwą po smażeniu ryby, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulkę. Przygotowaną wcześniej kapustę kroimy wzdłuż na pół. Kiedy cebulka się podsmaży na patelni układamy kapustę w kawałkach. Doprawiamy do smaku papryką ostrą mieloną i imbirem mielonym. Ilości przypraw zależą od własnych preferencji smakowych. Jeśli lubimy dania przyprawione na ostro możemy dodać więcej papryki ostrej.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 58: Halibut z kapustą pak choi foto
5
Podlewamy octem ryżowym i sosem sojowym i dusimy razem przez chwilę.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 58: Halibut z kapustą pak choi foto
6
Kapustę zdejmujemy z patelni. Wykańczamy nasz sos dodając masło.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 58: Halibut z kapustą pak choi foto
7
Rybę i kapustę ponownie wkładamy na patelnię do sosu i podgrzewamy razem przez chwilę.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 58: Halibut z kapustą pak choi foto
8
Ta talerzach układamy kapustę, na niej układamy halibuta i polewamy sosem.
Krok 8 - Doradca Smaku III, odc. 58: Halibut z kapustą pak choi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 29.04.2015 07:11
o takiej kapuście jeszcze nie słyszałam, ale z chęcią bym jej spróbowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak