Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PASZTECIKI Z PIECZARKAMI, SUSZONYMI POMIDORAMI ORAZ ZIOŁAMI

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szkl
margaryna 250 gram
jajko 1 szt
śmietana 1 szkl
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
drożdże świeże 30 gram

Farsz

pieczarki 0,5 kg
pomidory suszone Smak 1 słoiczek
cebula 1 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
olej do smażenia 2-3 łyżki

Dodatkowo

jajko do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: PASZTECIKI Z PIECZARKAMI, SUSZONYMI POMIDORAMI ORAZ ZIOŁAMI

Kroki postępowania

2
1/ Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, sól oraz margarynę. Zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią by nie wysychało i wstawić na ok 1 godzinę do lodówki by się dobrze schłodziło.

2/W międzyczasie przygotować farsz. Pieczarki umyć (ja nigdy nie obieram) pokroić w drobną kostkę razem z cebulą. W głębszej patelni lub garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę oraz pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania wody. Dodatkowo można zlać na sito, wtedy będziemy pewni że woda dobrze ścieknie. Do gotowych pieczarek dodać pokrojone w cienkie paski pomidory suszone o raz posiekane zioła. Na koniec doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Krok 1 - PASZTECIKI Z PIECZARKAMI, SUSZONYMI POMIDORAMI ORAZ ZIOŁAMI  foto
3
3/Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. Najpierw jedną rozwałkować na prostokąt i przeciąć nożem jeszcze raz na pół wzdłuż i lekko rozwałkować, żeby ciasto nie było grube a później drugą. Na środku paska położyć farsz i zwinąć tak by powstał wałek (jak na kopytka). Ostrym nożem ciąć dowolną grubość. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. W sumie ma powstać 4 paski które na które nałożymy farsz.
Krok 2 - PASZTECIKI Z PIECZARKAMI, SUSZONYMI POMIDORAMI ORAZ ZIOŁAMI  foto
4
4/Gotowe paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec ok 15 min (aż będą lekko złote)
Krok 3 - PASZTECIKI Z PIECZARKAMI, SUSZONYMI POMIDORAMI ORAZ ZIOŁAMI  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 25.04.2015 20:54
Wyglądają bardzo apetycznie.
MałaMi89 25.04.2015 17:52
Ooo bardzo mnie zainteresowały :)
Stenka 25.04.2015 16:55
takie lubię
w mojej kuchni 25.04.2015 15:51
smaczne jedzonko..
Betina#45 25.04.2015 12:33
wyśmienicie wyglądają ;) zrobiłam się głodna !
Piter 31 25.04.2015 11:17
Wyglądają przepysznie.
gosia56 25.04.2015 10:26
na pewno pyszne;)
ilka01 25.04.2015 10:22
super przepis :)
gibli 25.04.2015 09:48
bardzo dobre
Ifa 25.04.2015 08:49
Rewelacyjny farsz, bardzo aromatyczny!
cukiereczek 25.04.2015 08:11
nadzienie inne niż wszystkie i bardzo ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak