Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pełnoziarniste

4.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Bułki

mąka pełnoziarnista 400 gram
mąka pszenna typ 650 100 gram
mleko 200 mililitr
woda 100 mililtr
drożdże świeże 20 gram
cukier 1 1/2 łyżeczka
sól 1 3/4 łyżeczka
olej rzepakowy 3 łyżka
siemię lniane 25 gram
sezam 25 gram

Dodatkowo

mleko 1 łyżka
siemię lniane 1 łyżka
sezam 1 łyżka
słonecznik łuskany 1 łyżka
pestki dyni 1 łyżka

Porada

Ciasto na bułki można także wyrobić w robicie lub w automacie do wypieku chleba, gdzie może także rosnąć. Do bułek użyłam mąki pełnoziarnistej pszennej.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pełnoziarniste

Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i pozostawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Mąki wymieszać z solą, sezamem i siemieniem. Do mąki dodać mleko z podrośniętymi drożdżami oraz wodę. Stopniowo wyrabiać ciasto dolewając olej. Ciasto powinno być dobrze wyrobione i z łatwością odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do porośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części (u mnie każda porcja ciasta ważyła 114 g). Z każdego kawałka ciasta uformować kulkę. Lekko ją spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryć czystą ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie wierzch bułek posmarować mlekiem i posypać wymieszanymi ziarnami. Bułki wstawić do piekarnika (grzałka góra-dół) nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec kolejne 15 minut. Przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg, aby bułki ładnie się zarumieniły. Bułki studzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 24.04.2015 17:58
tylko schrupać taką bułeczkę :)
Ola1984 24.04.2015 17:56
Na liście nie znalazłam sprecyzowanej mąki pełnoziarnistej. Użyłam mąki pełnoziarnistej pszennej.
Hrabina w kuchni 24.04.2015 15:35
Świetne buły :)
iziona 24.04.2015 14:48
Przepiękne, aż sie człowiek do nich uśmiecha :)
Grazyna0211 24.04.2015 13:12
apetyczne bułeczki
Mniam 24.04.2015 11:58
Takie bułeczki to bym zjadła z przyjemnością. Jeszcze tak apetycznie wyglądają te ziarenka na wierzchu :)
Monika-twin 24.04.2015 11:35
ŁĄdne bułki.
ben-ka 24.04.2015 10:48
Apetyczne bułeczki, takie jak lubię.
Janina 24.04.2015 10:44
Super bułeczki:)
Ewelina1991 24.04.2015 10:10
świetne bułeczki
Aleksandra/Olcia 24.04.2015 10:03
piękne,jak z piekarni
pestka 24.04.2015 09:34
wyglądają pysznie
kloruś 24.04.2015 09:29
Pycha! Chętnie bym się poczęstowała!
Kuchnia Marty 24.04.2015 08:09
Domowe pieczywo jest najlepsze. Super przepis
Motorek 24.04.2015 07:48
smaczne bułeczki
justynkag 24.04.2015 07:35
Pyszne bułeczki
Alex_M 24.04.2015 07:33
mąka pełnoziarnista to jaka? pszenna, orkiszowa, żytnia czy jeszcze inna? :)
bietka 24.04.2015 07:21
bardzo lubię takie bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak