Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 38: Karkówka z fuczkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

karkówka 2 kotlety
olej rzepakowy
mąka 150 g
mleko 200 ml
jajko 1 szt.
Kapusta kwaszona z marchewką 3 łyżki
masło klarowane
Kminek cały Prymat
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 38: Karkówka z fuczkami

Kroki postępowania

1
Szykujemy marynatę do karkówki składającą się z przyprawy do karkówki oraz 1 łyżki oleju, w której następnie marynujemy mięso minimum przez ok 30 minut w lodówce (najlepiej jednak, gdy będziemy marynować ok 3 godzin).
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 38: Karkówka z fuczkami foto
2
Przygotowujemy ciasto na fuczki: do miski dodajemy 1 jajko, mleko, sól morską, mąkę i mieszamy. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 38: Karkówka z fuczkami foto
3
Do osobnej miski wkładamy 3 łyżki odsączonej kapusty, lekko ją kroimy, dodajemy do niej przyprawę do bigosu i przekładamy kapustę do ciasta naleśnikowego. Na patelni kładziemy łyżkę masła klarowanego i smażymy z ciasta placki o wielkości ok 8 cm przez około 2-3 minut z każdej strony.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 38: Karkówka z fuczkami foto
4
Wyjmujemy z lodówki zamarynowaną karkówkę i smażymy ją na maśle klarowanym 4-5 minut z każdej strony.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 38: Karkówka z fuczkami foto
5
W sosie pozostałym po smażeniu karkówki prażymy całe ziarna kminku Serwujemy karkówkę na fuczkach, polewamy mięso sosem z patelni.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 38: Karkówka z fuczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

endzi
endzi 15.02.2016 09:32
Bardzo fajny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak