Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KRUCHO DROŻDŻOWE ROGALIKI Z PIECZARKAMI, POREM I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szkl
margaryna 250 gram
jajko 1 szt
śmietana 18 proc 1 szkl
drożdże świeże
sól szczypta

Farsz

pieczarki 0,5-0,7 kg
por (biała część) 1 szt
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżka
olej do smażenia 2 łyżki
sól i pieprz
Majeranek suszony Prymat

Dodatkowo

jajko do smarowania
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: KRUCHO DROŻDŻOWE ROGALIKI Z PIECZARKAMI, POREM I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

Kroki postępowania

1
Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, sól oraz margarynę. Zagnieść ciasto. Ciasto dodatkowo można schłodzić w lodówce przez godzinę, ale ja wałkowałam od razu. Wyrobione ciasto podzielić na 4 części.
Krok 1 - KRUCHO DROŻDŻOWE ROGALIKI Z PIECZARKAMI, POREM I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM  foto
2
Pieczarki umyć (ja nigdy nie obieram) pokroić w drobną kostkę razem z porem. W głębszej patelni lub garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę oraz pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła i suszony czosnek. Smażyć do odparowania wody. Dodatkowo można zlać na sito, wtedy będziemy pewni że woda ucieknie. Farsz wystudzić.
Krok 2 - KRUCHO DROŻDŻOWE ROGALIKI Z PIECZARKAMI, POREM I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM  foto
3
Każdą część ciasta rozwałkować na okrągły placek, posypując lekko mąką i przeciąć na 8 części (trójkąty , jak pizzę) Na szerszą część kłaść łyżeczkę farszu i zwijać rogaliki.
Krok 3 - KRUCHO DROŻDŻOWE ROGALIKI Z PIECZARKAMI, POREM I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM  foto
4
Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - KRUCHO DROŻDŻOWE ROGALIKI Z PIECZARKAMI, POREM I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM  foto
5
Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać suszonym czosnkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec na złoty kolor przez ok 15-20 min.
Krok 5 - KRUCHO DROŻDŻOWE ROGALIKI Z PIECZARKAMI, POREM I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

endzi
endzi 26.04.2015 12:05
fajny przepis!
Ola1984 25.04.2015 08:37
Mniam, zdecydowanie moje smaki.
Klausia 22.04.2015 23:26
fantastyczna przekąska :)
iziona 22.04.2015 19:04
To ja poproszę, a tak na serio wyglądają i brzmią apetycznie.
Mancia w kuchni 21.04.2015 20:36
rewelacja! idealne do piwka :)
Kolorowa 21.04.2015 17:29
Śliczne rogaliki
w mojej kuchni 21.04.2015 17:01
pyszne jedzonko
ania2610 21.04.2015 15:45
wyglądają zachwycająco!
Mniam 21.04.2015 10:47
Takie rogaliki z chęcią zabrałabym do pracy na drugie śniadanie :)
RenataZ-et 21.04.2015 10:04
ale pyszności!!!
barbara11561 21.04.2015 09:19
bardzo smaczne
katerinaJ 21.04.2015 09:16
hehehe, dzięki Malinka, już poprawiłam :)
Malinka 21.04.2015 09:09
Przepyszne rogaliki, zjadłabym wszystkie :) P.S."DROŻDŻOWE" chyba miało być? :)
inka2012 21.04.2015 09:06
smakowicie wyglądają :)
dom-agi 21.04.2015 09:05
Ciekawy pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak