Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku

5.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec wołowy 1 kg
koper włoski 1 bulwa
natka pietruszki
wino czerwone wytrawne 70 ml
pieczarki 100 g
pomidory pelati 400 g
ogóreczki z chili Smak 6 szt.
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżki
majeranek
Papryka ostra mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
oliwa

Porada

Pamiętajmy, żeby mięso kroić wzdłuż włókien. Pozwoli nam to zachować jego kruchość i miękkość, a zrazy nie rozpadną się w trakcie obróbki cieplnej.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku

Kroki postępowania

1
Bulwę kopru włoskiego kroimy w cienkie paseczki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i rozgrzewamy. Koper włoski podsmażamy chwilę na wolnym ogniu. W międzyczasie myjemy pieczarki i również drobno siekamy. Wrzucamy je na patelnię do kopru włoskiego, zwiększając ogień. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i majerankiem. Podlewamy patelnię odrobiną wody. Dzięki temu koper szybciej zmięknie.
Krok 1 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku foto
2
Farsz przekładamy do miseczki. Dodajemy łyżkę musztardy delikatesowej. Do farszu możemy też użyć inną musztardę o łagodnym smaku np. kremską czy stołową. Ogóreczki siekamy cienkie w plastry i dodajemy do farszu.
Krok 2 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku foto
3
Przy pomocy łyżeczki nakładamy farsz na krawędzi plastra mięsa, zawijamy częściowo, dokładamy kolejną porcję farszu i zawijamy końca w roladkę. Podobnie postępujemy z pozostałymi kawałkami mięsa. Zwinięte roladki zawijamy sznurkiem bawełnianym spożywczym, żeby się nie rozleciały w trakcie smażenia.
Krok 3 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku foto
4
Mięso kroimy w plastry o grubości ok 0,5 do 1 cm. Każdy kawałek mięsa osobno zawijamy w folię spożywczą i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Nie uszkodzimy wówczas mięsa i unikniemy chlapania podczas rozbijania. Plastry mięsa doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli plastry mięsa są bardzo duże możemy je przekroić na pół i przygotować mniejsze roladki.
Krok 4 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku foto
5
Mięso obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Smażymy z każdej strony po ok. 3 minuty.
Krok 5 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku foto
6
Roladki zdejmujmy z patelni, odlewamy z niej pozostały tłuszcz i wlewamy czerwone wino. Podgrzewamy chwilę, aby wino delikatnie odparowało. W międzyczasie kroimy pomidory pelati w kostkę i wrzucamy na patelnię. Po ok. 3 minutach na patelnię wkładamy roladki i dusimy je w sosie ok 3-4 minut. Następnie ściągamy roladki z patelni i zdejmujemy z nich nitki.
Krok 6 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku foto
7
Jeśli został nam farsz, dodajemy go do sosu. Natkę pietruszki siekamy i również dodajemy do sosu. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 7 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku foto
8
Roladki wykładamy na talerze. Podajemy z przygotowanym sosem i dekorujemy pozostałą natką pietruszki.
Krok 8 - Doradcs Smaku III, odc. 53: Roladki wołowe po Michelsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak