Sposób przygotowania

0,5 litra mleka zagotować z 2 łyżkami cukru, zestawić z ognia i wsypać 2 łyżki mąki, jednocześnie miksując. Ostudzić masę i wbić 4 jajka i dodać rozkruszone drożdże. To wszystko dokładnie wymieszać, dodać do mąki, wlać rozpuszczone masło i wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt tępe dodać ciepłe mleko. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować dość grube placki i wykrawać szklanką, nałożyć trochę jagód wymieszanych z cukrem i dobrze zlepiać, formując jagodzianki. Odstawić do wyrośnięcia, piec w 190 stop. Do zrumienienia.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Jagodzianki przypominają mi smak dzieciństwa. Pyszności:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Pyszne bułeczki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justa32

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !