Sposób przygotowania

Ciasto/spód:
Połamać ciasteczka na okruchy, dodać masło i wyrobić na mokry piasek. Wyłożyć masą spód formy, przyciskając palcami. Schłodzić formę w lodówce. Rozgrzać piecyk do 180ºC. Ubić serek aż stanie się gładki, dodać cukier. Wbijać jajka i żółtka jajek. Wlać masę serową do formy z ciasteczkowym spodem. Wstawić do piecyka i piec ok. 40 min - wierzch powinien być ścięty, ale sernik pod spodem miękkawy.

Zmieszać wino/wodę, cukier i ekstrakt waniliowy. Włożyć rabarbar do płytkiej formy, zalać przygotowanym gęstym syropem i piec pod przykryciem przez 30 – 40 min w 180 st. C, aż zmięknie. Odlać syrop do rondelka, a rabarbar pozostawić w foremce. Zagotować syrop, zmieszać skrobię kukurydzianą z zimną wodą i mieszając trzepaczką (energicznie i sprawnie, żeby nie powstały \"gluty\") dodać do syropu. Syrop powinien prawie od razu zgęstnieć; gdyby nie zmienił wyraźnie konsystencji, można dodać dodatkowe 0,5 łyżeczki skrobi zmieszane z łyżeczką wody. Zdjąć syrop z ognia, zalać rabarbar powstałym kisielem i całość schłodzić. Przełożyć na wierzch zimnego, upieczonego sernika i całość ponownie schłodzić.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Justyna73

    bardzo smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    Uwielbiam wszystko co z rabarbarem
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa

    mmmm
  • 2
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    rabarbar jest wspaniały więc pewnie i to ciasto smakuje świetnie!!
  • 0
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    bardzo ciekawa nazwa
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    fajna nazwa ciasta:)a ciasto zapewne smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    ciekawe ciasto, ale chyba trudne w wykonaniu, obawiam się, że mi by nie wyszło :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    przepis jest rewelacyjny naprawdę super
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !