Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica zapiekana pod parmezanem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

polędwica wieprzowa 500 g
wino białe wytrawne 3/4 szklanki
rozmaryn świeży 1-2 gałązki

Skorupa

parmezan 40 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
masło 1,5 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1-2 szczypty

Sos

por (biała część) 1
jabłko 1
woda 1/4 szklanki

Lista składników

olej do smażenia
masło do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica zapiekana pod parmezanem

1. Polędwicę pokroić w poprzek na 2-3 cm kawałki, do pudełka wlać wino i włożyć rozmaryn i polędwicę. Mięso marynować do 5 godzin w zamkniętym pudełku.

2. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W miseczce wymieszać parmezan, bułkę tartą, posiekany rozmaryn (ten spod marynaty), doprawić lekko solą i pieprzem, wmieszać miękkie masło. Powstanie kruszonka.

3. Mięso wyjąć z marynaty (tej nie wylewać), osuszyć. Na patelni rozgrzać olej, polędwicę krótko przesmażyć z każdej strony, do przewracania nie używać widelca tylko szczypce, by nie nakłuwać mięsa, bo przy pieczeniu wyschnie.

4. Por oczyścić, pokroić w cienkie półtalarki, jabłko obrać i pokroić w małą kostkę. Na patelnię po obsmażaniu mięsa dać 2 łyżki masła, wrzucić por, podsmażyć z 5 minut na małym ogniu aż się zeszkli, dodać jabłko i wlać wino spod marynaty. Gdyby sos mocno wyparował dolać 1/4 szklanki wody. Sos dusić ok. 8 minut. Doprawić lekko solą i pieprzem.

5. Formę żaroodporną wysmarować cienko masłem. Ułożyć polędwiczki na płasko, na każdy kawałek nałożyć kruszonkę, lekko ją dociskając by nie spadła. Między mięso wlać ostrożnie sos. Zapiekać w 200 st. C przez 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 08.10.2015 16:15
pyszności ;)
Ada-Gaba 19.04.2015 20:23
smaczny obiadek
Ola1984 19.04.2015 17:32
Fajnie wygląda. Ciekawa propozycja na pożywny obiad :)
jasiek 19.04.2015 16:41
apatyczna zapiekanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak