Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :)

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Spód tarty

mąka pszenna 350 gram
drożdże 10 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 płaska łyzeczka
cukier 1 płaska łyżeczka
mleko 2% 125 ml
masło 30 gram

Nadzienie

cebula 2-3 sztuki
boczek wędzony 250 gram
oliwa 1 łyzeczka
jajko 2 sztuki
jogurt naturalny 150 ml
mleko 2% 50 ml
oregano 0,5 łyzeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1\3 łyzeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
parmezan starty 100 gram
pomidory suszone Smak 5 sztuk
Papryka słodka mielona Prymat 1\3 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :)

Kroki postępowania

1
Do miski przekładamy: mąkę, drożdże, cukier , sól. Mieszamy składniki.
Krok 1 - Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :) foto
2
Masło roztapiamy i studzimy. Do skąłdników w misce dodajemy mleko oraz roztopione masło.
Krok 2 - Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :) foto
3
Ciasto zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.
Krok 3 - Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :) foto
4
W tym czasie cebule obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na oliwię.
Krok 4 - Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :) foto
5
Boczek kroimy w paski i .....
Krok 5 - Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :) foto
6
dodajemy do podsmażonej cebuli. Razem smażymy około 5 minut.
Krok 6 - Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :) foto
7
Ciasto wykładamy na blaszkę do tarty.
Krok 7 - Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :) foto
8
Następnie nakładamy farsz z boczku i cebuli- delikatnie obsypujemy go papryką słodką wędzona.
Krok 8 - Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :) foto
9
W miseczce łączymy ze sobą jajka , jogurt mleko oraz przyprawy: oregano, pieprz ziołowy , sól morską
Krok 9 - Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :) foto
10
Powstały sos wylewamy na nadzienie- rozprowadzając go po składnikach. Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Krok 10 - Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :) foto
11
Pod koniec pieczenia wyciągamy tartę - obsypując ja parmezanem i układamy suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Ponownie wstawiamy do piekarnika- po 5 minutach wyciągamy i serwujemy . Smacznego :)
Krok 11 - Tarta z boczkiem i parmezanem na drożdżowym spodzie :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 19.04.2015 20:02
Bardzo fajny przepis.
Malinka 19.04.2015 17:44
Na pewno smakowała :)
Seba 19.04.2015 13:47
bardzo dobra
nogawkuchni 19.04.2015 10:31
Wyśmienita tarta,pełna samych znakomitości.
barbara11561 19.04.2015 10:21
bardzo smaczna wytrawna tarta
fotoviderek 19.04.2015 09:27
Bardzo apetyczna :)
Futka 19.04.2015 09:03
Przepyszna i bardzo aromatyczna tarta :)
w mojej kuchni 19.04.2015 08:47
pyszności do zjedzenia podano..
pestka 19.04.2015 08:41
smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak