Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z lanymi kluskami

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

korpusy z kurczaka 2
udo z kurczaka 1
kg szpondru wołowego 0,5
duża porcja włoszczyzny bez kapusty 1
jajko 4
mąka pszenna 4 (tyle ile zabierze ciasto)

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z lanymi kluskami

Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka. Zalewamy ok.1,5- 2 l zimnej wody i na malutkim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Szumujemy starannie, gotujemy 30 min.. Warzywa obieramy (oprócz cebuli), dokładnie myjemy, dokładamy do garnka, nie przykrywamy. Gotujemy ok. 1,5 godziny po czym dodajemy ziarenka pieprzu i ziela, liście laurowe - cały czas gotujemy tak aby płyn tylko lekko mrugał. Kiedy rosół się już podgotuje to obieramy cebulę (tylko w jednej wierzchniej warstwy suchej, żółtej skórki, resztę zostawiamy) przekrawamy ją na pół i kładziemy przecięciem do dołu na rozgrzanej suchej patelni albo żeliwnej płytce i pieczemy aż się przypali na czarno, po czym przekładamy do rosołu. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy cukier (ok.1/2i) i przechylając nią karmelizujemy go na ciemny brąz - uwaga, jest bardzo gorący i patelnia też! Wlewamy karmel do rosołu - ostrożnie, bo pryska. Na koniec gotowania (czyli po ok. 2,5-3 godzinach) dodajemy sól. Przecedzamy całość. Po ostudzeniu można wstawić na kilka godzin do lodówki a potem zebrać z wierzchu zastygły tłuszcz.
Jajka roztrzepujemy dokładnie dodając 4-5 łyżek zimnej wody i cały czas mieszając wsypujemy mąkę - tyle aby ciasto miało konsystencję gęstej, ale lejącej śmietany. Na wrzący rosół (albo wodę) wlewamy ciasto cienkim strumieniem po całej powierzchni wywaru. Po chwili delikatnie mieszamy - jeśli gotujemy na wodzie to po zagotowaniu odcedzamy i przekładamy kluski do rosołu. Rosół z lanymi kluskami podaję z pokrojoną gotowaną marchewką i posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 26.12.2011 19:19
mniam
Norgiusz 26.12.2011 19:19
mniam
Norgiusz 26.12.2011 19:19
mniam
Joanna108
Joanna108 14.10.2010 08:41
Taki rosołek uwielbia moja córeczka.
anja3107 13.08.2010 18:05
super
Natalia/tubisiek 13.08.2010 12:41
pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak