Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje serdelki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 250 g
saletra 2 g
sól 50 g
cukier 1/2 łyżeczki
pieprz
jelita
wieprzowina 1 (pokrojona)
wołowina 1/2 (chuda)

Przepis i sposób przygotowania na: Moje serdelki

Pokrojone mięso wymieszać z saletrą i solą, odstawić na dobę. Następnie mięso i słoninę przekręcić 2 razy przez maszynkę. Dodać przyprawy i około 2 szklanki. Wody. Masę mięsną bardzo dokładnie wyrobić. Napełniać masą jelita i przewiązywać co 10 cm. Serdelki obsuszyć i uwędzić w zimnym dymie. Przed podaniem sparzyć we wrzątku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak