Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TARTA Z SALAMI I ZIELONYM GROSZKIEM

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 0,5 szkl
mąka krupczatka 1 szkl
sól szczypta
margaryna 125 gram
śmietana 3 łyżki
jajko 1 szt

Farsz

pieczarki 10 szt
groszek zielony 0,5 szkl
salami 5-10 plasterków
por (biała część) 1 szt
masło do smażenia 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Sos śmietanowy

śmietana 18 proc 1 szkl
jajko 2 szt
ser żółty 3 łyżki
sól do smaku szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: TARTA Z SALAMI I ZIELONYM GROSZKIEM

Kroki postępowania

1
1/ Z podanych składników na ciasto - zagnieść ciasto, wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
Krok 1 - TARTA Z SALAMI I ZIELONYM GROSZKIEM foto
2
2/ Pieczarki i pora umyć, pokroić. Pieczarki podsmażyć na maśle razem z groszkiem.
Krok 2 - TARTA Z SALAMI I ZIELONYM GROSZKIEM foto
3
3/ Następnie dodać por i pokrojone plastry salami. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości warzyw.
Krok 3 - TARTA Z SALAMI I ZIELONYM GROSZKIEM foto
4
4/ Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić ciasto i piec ok 20-30 min, do zarumienienia się.
Krok 4 - TARTA Z SALAMI I ZIELONYM GROSZKIEM foto
5
5/ Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą. Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone warzywa z salami i zalać sosem. Piec dodatkowo jeszcze ok 20-30 min. Wierzch po upieczeniu można posypać świeżymi ziołami.
Krok 5 - TARTA Z SALAMI I ZIELONYM GROSZKIEM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 17.04.2015 20:34
super tarta :)
dollce 16.04.2015 10:52
Zdecydowanie moje smaki
Ola1984 16.04.2015 06:49
Uwielbiam takie tarty :)
norweska20 15.04.2015 22:40
tarty-przepadam za nimi ...apetyczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak