Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 33: Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

antrykot wołowy 2 steki
Stek z grilla Prymat 1 opakowanie
olej rzepakowy

Pieczone pomidory

pomidory 2 szt.
czosnek 2 ząbki
oliwa
cukier
rozmaryn
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Dip

Party Dip Barbecue Prymat 1 opakowanie
ketchup łagodny 6 łyżek
woda 2 łyżki
szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 33: Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami

Kroki postępowania

1
DIP:
Mieszamy Party Dip Barbecue, ketchup, wodę oraz drobno posiekany szczypior. Sos wkładamy do lodówki na około 15 minut.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 33: Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami foto
2
Pieczone pomidory:
Przecinamy 2 pomidory na pól i z boku wbijamy w nie gałązki rozmarynu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy rozmarynem, pieprzem czarnym i solą. Na każdą z połówek pomidora kładziemy po 2-3 plasterki czosnku. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C na około 15 minut.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 33: Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami foto
3
Steki:
Przyprawiamy mięso przyprawą do steku i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po ok. 3 minuty z każdej strony. Następnie odkładamy steki na 3-4 minuty by mięso odpoczęło.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 33: Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami foto
4
Steki serwujemy z musztardą francuską, rukolą i pieczonymi pomidorami.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 33: Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erandos 15.02.2016 18:41
Tak> Ładnie wygląda i na tym się kończy. Przepis robiony krok po kroku z zegarkiem w ręku a nawet dłużej (pieczenie pomidorów), a wyszły jak lekko podgrzane w piekarniku i twarde jak surowe.
marcia7 23.05.2015 11:42
dobrze to wygląda
Bartek Klucha 27.04.2015 12:05
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak