Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABECZKI Z CUKINII I PIECZAREK

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1 szt
pieczarki 200 gram
cebula 1 szt
marchewka 3 szt
ser żółty 100 gram
czosnek 2 ząbki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1,5 szkl
jajko 2 szt
olej 5 łyżek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
tymianek
majeranek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: BABECZKI Z CUKINII I PIECZAREK

Kroki postępowania

1
1/ Cukinię umyć, obrać i wydrążyć ziarnka (jeżeli to konieczne), cebulę i marchewki obrać, pieczarki oczyścić.

2/ Cukinię,marchewkę, cebulę potrzeć na tartce o grubych oczkach, lekko posolić i odstawić na 20 min, żeby puściło soki. Odcisnąć i odlać zgromadzony sok.
Krok 1 - BABECZKI Z CUKINII I PIECZAREK foto
2
3/ Pieczarki zetrzeć na tartce i usmażyć w łyżce oleju do odparowania wody, ostudzić. Ser zetrzeć na tartce.

4/ Cukinię z marchewką i cebulą, pieczarki, ser przełożyć do misy i dodać pozostałe składniki. Chwilę wyrabiać na gładką masę, po czym odstawić na dodatkowe 20 minut. W między czasie nagrzać piekarnik do 160 stopni i nasmarować foremki olejem.
Krok 2 - BABECZKI Z CUKINII I PIECZAREK foto
3
5/ Do natłuszczonych foremek przełożyć masę i piec ok 40-50 min. aż się zarumienią. Po ostudzeniu, wyciągać z foremek i podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Krok 3 - BABECZKI Z CUKINII I PIECZAREK foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 15.04.2015 11:19
Dobry pomysł
justynkag 15.04.2015 09:13
Bardzo fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak