Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MIELONE KULKI Z PIECZARKAMI

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 gram
ser żółty 100 gram
ogórki konserwowe 2 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
ząbek czosnku 2 ząbki
pieczarki 200 gram
pomidorki koktajlowe
masło 2-3 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: MIELONE KULKI Z PIECZARKAMI

Kroki postępowania

1
1/Ser zetrzeć na tarce, ogórki pokroić w drobniutką kosteczkę, czosnek przepuścić przez praskę. Dodać jajko, mięso i przyprawy. Tartą bułką ''regulować'' gęstość mięsa. (jak na klopsy). Wyrobić.
Krok 1 - MIELONE KULKI Z PIECZARKAMI foto
2
2/Z wyrobionego mięsa formować niewielkie kulki i oprószyć tartą bułką.
Krok 2 - MIELONE KULKI Z PIECZARKAMI foto
3
3/Na patelni rozgrzać olej i smażyć kulki z każdej strony. Ja lekko podsmażyłam, przełożyłam na blachę i chwilkę podpiekłam w piekarniku. Można również opiec je na grillu.
Krok 3 - MIELONE KULKI Z PIECZARKAMI foto
4
4/Pieczarki oczyścić i podsmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu.
Krok 4 - MIELONE KULKI Z PIECZARKAMI foto
5
5/Na patyk do szaszłyków nakładać kolejno; kulkę mięsa, pieczarkę, kulkę mięsa, pieczarkę i pomidorek.Podawać do chleba lub pieczonych ziemniaków z sałatką ze świeżych pomidorów.
Krok 5 - MIELONE KULKI Z PIECZARKAMI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 15.04.2015 08:33
zabcia117 15.04.2015 05:56
Pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak