Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DOMOWE CALZONE

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

drożdże świeże 30 gram
cukier 1 łyżeczka
woda letnia 0,5 litra
sól 1 łyżka
mąka pszenna 1 kg
olej 6 łyżek

Farsz

pieczarki 200 gram
szynka 200 gram
ser żółty 250 gram
oliwki zielone 1 słoiczek
cebula 1 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Sos na spód

koncentrat pomidorowy 5 łyżeczek
ketchup pikantny 3 łyżki
czosnek 2-3 ząbki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Dodatkowo

jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: DOMOWE CALZONE

Kroki postępowania

1
1/ Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę zagniatać, a następnie przełożyć na stolnice i uformować wałek. Wałek przeciąć na 8 części i każdą rozwałkować na okrąg o grubości ok 0,5cm.
Krok 1 - DOMOWE CALZONE  foto
2
2/Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Wrzucić na patelnię z odrobiną oleju, soli i ziół i podsmażyć do odparowania wody. Szynkę pociąć w drobne paseczki, ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Składniki na sos połączyć ze sobą w miseczce.
Krok 2 - DOMOWE CALZONE  foto
3
3/Każdy placek (uwaga by nie zamoczyć boków) na środku smarować sosem a następnie układać podsmażone pieczarki, szynkę, oliwki i starty ser. Oprószyć przyprawami. Placki złożyć na pół i zlepić jak pieroga. Dobrze ściskać brzegi by się nie rozkleił podczas pieczenia. (na szczęście ani jeden się nie rozkleił) :)

4/Gotowe pierogi układać na natłuszczonej blasze i posmarować roztrzepanym jajkiem. Po wierzchu można posypać suszonymi ziołami np. rozmarynem lub bazylią. Piec na złoty kolor ok 20-30 min w temperaturze ok 190 stopni.
Krok 3 - DOMOWE CALZONE  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 15.04.2015 15:45
uwielbiam!
fotoviderek 15.04.2015 08:06
Pyszności :)
joanna43 14.04.2015 19:35
aż nabrałam ochoty na takie cuda
miodunka 14.04.2015 19:34
pychotka , wyglądają przepysznie
Barbara777 14.04.2015 19:23
bardzo smaczne jedzenie
Internetowa Kuchnia 14.04.2015 19:17
uwielbiam! ;)
Aleksandra/Olcia 14.04.2015 17:11
bardzo lubię podawać calzone, i ta niespodzianka w środku :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak