Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta z koperkiem

3.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

młoda kapusta 1 sztuka
koperek 1 pęczek
boczek wędzony 15 dag
mąka 1 łyżeczka
woda 1/2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Liść lubczyku suszony Prymat 1/2 łyżeczki
ocet jabłkowy 1 łyżka
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta z koperkiem

Kapustę pokroić i przełożyć do dużego garnka. Wlać 1/2 szklanki wody, wsypać cukier i dodać lubczyk. Całość dusić przez ok. 3-5 minut, aby kapusta była ugotowana, ale jeszcze chrupka. 

Doprawić ją solą, octem jabłkowym i ewentualnie jeszcze cukrem. Dodać 3/4 posiekanego koperku (reszta do dekoracji).

Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni, posypać 1 czubatą łyżeczką mąki i zasmażkę rozprowadzić niewielką ilością wody spod kapusty. Przelać całość do garnka i zagotować. Przed podaniem posypać resztą koperku. Podawać z młodymi ziemniakami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 22.06.2012 16:27
pycha
SylwiaMagdaSabin 29.11.2011 10:57
pyszne
ZEWA 05.07.2011 21:34
moja ulubiona kapustka
ewelina/bunia 03.11.2010 10:19
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak