Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół warmiński z zielonym groszkiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rosół warmiński

ćwiartki z kurczaka 2 sztuki
skrzydełka z indyka 1 sztuka
indycza szyjka 1 sztuka
włoszczyzna (bez kapusty) 1 opakowanie
cebula biała 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
groszek mrożony 1 szklanka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
pietruszka zielona 1/2 pęczka

Dodatkowo

makaron nitki

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół warmiński z zielonym groszkiem

Mięso zalewamy 2 litrami zimnej wody i stawiamy na bardzo małym ogniu - ma jedynie pyrkać. Zostawiamy na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy mięso i zdejmujemy w powierzchni bulionu szumowiny (ja robię to sitkiem, dzięki czemu idzie mi to sprawniej i usuwam więcej szumów). Następnie do bulionu wkładamy obraną i umyta włoszczyznę, przy czym seler tniemy na kilka mniejszych kawałków, a 1,5 marchewki (lub 1 dużą) zostawiamy na później. Cebule opalamy na palniku kuchenki i dorzucamy do bulionu razem z pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotujemy przez 45 minut. Po tym czasie wyławiamy warzywa. Do garnka z bulionem wrzucamy groszek, pół pęczka pietruszki i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Dodajemy kurkumę, sól i pieprz i gotujemy jeszcze 10-15 minut. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy ponownie. W oddzielnym garnku gotujemy makaron. Gotowy nakładamy na talerze i zalewamy zupą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 14.04.2015 15:05
Ależ ten rosołek pysznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak