Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym

5.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na drożdżowe bułeczki

mąka pszenna typ 500 250 g
drożdże suche 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
cukier 30 g
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
mleko ciepłe 145 ml
żółtko jajek 1 szt
masło 30 g

Składniki na krem

mleko 270 ml
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
cukier 60 g
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
mąka tortowa 15 g
sól 1 szczypta

Składniki na sos truskawkowy

truskawki świeże 250 g
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
sok z cytryny 1/2 szt
cukier 60 g

Dodatkowo

tłuszcz do formy
mięta liście 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
Wszystkie składniki na ciasto oprócz masła mieszamy razem i wyrabiamy aż się połączą. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę masło i wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 ½ godziny.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 8 równych części (po ok. 60 g każda) i wstawiamy na 20 minut do lodówki.
Krok 1 - Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym foto
2
Przygotowanie kremu:
W misce ubijamy jajka, żółtka, cukier i ekstrakt z wanilii. Następnie dodajemy mąkę i sól cały czas ucierając. W rondelku doprowadzamy mleko do wrzenia i delikatnie wlewamy do masy jajecznej cały czas ucierając. Krem budyniowy przekładamy do rondelka po mleku i gotujemy aż zgęstnieje często mieszając żeby się nie przypalił. Gotowy krem odstawiamy żeby wystygł.
Krok 2 - Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym foto
3
Przygotowanie sosu truskawkowego:
Do rondelka wlewamy sok z ½ cytryny, cukier, ekstrakt z wanilii i wrzucamy 60 g drobno pokrojonych truskawek. Całość gotujemy na średnim ogniu aż otrzymamy gęsty sos. Odstawiamy aż ostygnie. Do zimnego sosu dodajemy pozostałe truskawki pokrojone w małe kawałki, mieszamy.
Krok 3 - Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym foto
4
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Formę do pieczenia muffinów smarujemy tłuszczem. Z kawałków ciasta w dłoniach formujemy okrągłe placki, które wkładamy do otworów blachy, a następnie nakładamy do środka krem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blachę z bułeczkami wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 minut.

Upieczone bułeczki delikatnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Na wierzch każdej nakładamy po łyżce sosu truskawkowego. Dekorujemy listkami mięty lub fiołkami.
Krok 4 - Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 15.04.2015 22:06
Poproszę jedną :)
tytka 14.04.2015 22:42
prześlicznie wyglądają
mami93 14.04.2015 22:39
przepysznie :)
Malinka 14.04.2015 20:59
Prezentują się przepysznie! Zjadłabym co najmniej 3 :)
Hrabina w kuchni 14.04.2015 20:51
Wspaniałe...jem oczami.
bietka 14.04.2015 20:34
ja poproszę chociaż jedną :)
Kolorowa 14.04.2015 20:08
Powiew świeżości ;)
Internetowa Kuchnia 14.04.2015 19:20
bardzo apetyczne
bogusia 82 14.04.2015 19:11
Piękne i pyszne:)
Justi2401 14.04.2015 18:59
Aż chce się wyciągnąć rękę po nie, tak kusząco wyglądają :)
Ola1984 14.04.2015 18:02
Cudowanie wyglądają :)
gosia1988 14.04.2015 16:51
smakowicie wyglądają
Janina 14.04.2015 16:19
Pyszności;)
ada.la 14.04.2015 15:48
wyglądają super
tomek18 14.04.2015 15:41
pyszniutkie bułeczki
kloruś 14.04.2015 15:29
chętnie bym skosztowała!
mzap88 14.04.2015 15:24
prezentuje sie cudownie!
W poszukiwaniu inspiracji 14.04.2015 14:45
Bardzo apetyczna propozycja ;)
mirosława4 14.04.2015 14:42
apetyczne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak