Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka w sosie paprykowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg
cebula 1 szt
szczypiorek 1 pęczek
sól do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 2 ziarna
woda 1 l
mąka 2 łyżki
sól czosnkowo ziołowa do smaku
cukier 1 szczypta
oliwa 2 łyżki
papryka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka w sosie paprykowym

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry grubości około 1-1,5 cm.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso i podsmażać z obu stron ze szczyptą cukru.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać do mięsa.
Podsmażać, aż cebula nabierze złotego koloru.
Wlać wodę, dodać liść laurowy i ziele angielskie i dusić pod przykryciem prawie do miękkości mięsa.
Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać.
Dodać do duszącego się mięsa, doprawić i dusić około 5-8 minut.
Sos zagęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody.
Zagotować, ewentualnie jeszcze doprawić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agiatis 08.02.2012 17:22
Smakowicie wygląda:)
eli_555 15.08.2010 09:02
Pycha mięsko.
Agnieszka_B 13.08.2010 13:20
Ale smacznie wygląda....
aguus 13.08.2010 10:36
Fajny przepis na obiadek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak