Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci

5.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Każdy wie, że ryby są zdrowe! Dlatego przedstawiam Ci dzisiaj przepis na soczyste paluszki i krokieciki rybne dla dzieci. Ich przygotowanie nie zajmie długo czasu, a smak przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym dzieciakom. Ta propozycja to idealny pomysł na obiad!

Składniki:

Lista składników

łosoś 200 g
sandacz 200 g
tuńczyk 200 g
pieczywo tostowe 10 kromek
jajko 1 szt.
ziemniak 1 szt.
ser gruyere 100 g
oliwa
masło

Do smaku

cząber
Papryka słodka mielona Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci

Kroki postępowania

1
Na początku przygotowujemy krokiety z łososia. Kroimy łososia w małe kostki, wrzucamy do małego garnka i zalewamy wodą.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci foto
2
Gotujemy przez ok. 3 minuty i odsączamy z wody.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci foto
3
Ziemniaka kroimy w małą kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jeśli nie mamy małego ziemniaka, to możemy użyć ½ dużego.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci foto
4
Sandacza i tuńczyka kroimy w podłużne kawałki (paluszki). Delikatnie doprawiamy cząbrem, papryką słodką i solą ziołową.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci foto
5
Do miski przekładamy ugotowanego łososia, rozdrabniamy delikatnie łyżką i doprawiamy do smaku cząbrem, papryką słodką i solą ziołową. Dodajemy starty na grubych oczkach ser gruyer, rozgniecionego ziemniaka i dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci foto
6
Po ugotowaniu odsączamy z wody i rozgniatamy widelcem.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci foto
7
Z masy, za pomocą 2 łyżek, formujemy małe krokiety. Ziemniaka dodajemy, aby zagęścić masę. Dzięki temu będzie się łatwiej formowało krokiety.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci foto
8
Jajko rozkłócamy widelcem.
Krok 8 - Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci foto
9
Środek z pieczywa tostowego rozdrabniamy. Krokiety z łososia i paluszki z sandacza i tuńczyka obtaczamy w jajku i panierujemy w rozdrobnionym chlebie.
Krok 9 - Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci foto
10

Na patelnię wlewamy oliwę i dodajemy niewielką ilość masła. Masło nada ładny rumiany kolor naszym rybom. Na rozgrzaną patelnię kładziemy paluszki rybne. Najpierw kładziemy te z sandacza, bo dłużej się smażą, a około 2 minuty później te z tuńczyka.

Krok 10 - Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci foto
11

Do naczynia żaroodpornego wkładamy usmażone paluszki rybne i przykrywamy naczynie folią, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 90°C. Paluszki podgrzewamy w piekarniku, żeby nie wystygły w trakcie smażenia krokietów.

W tym czasie smażymy na patelni krokieciki z łososia. Gotowe paluszki i krokieciki układamy na kolorowo udekorowanym talerzu.

Krok 11 - Doradca Smaku III, odc. 50: Paluszki i krokiety rybne dla dzieci foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak