Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu - classic

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 4
cukier puder 4 czubate lyzki
cukier waniliowy 1 lyzeczka
serek mascarpone 250 g
gorzka czekolada 50 g
espresso 200 ml
biszkopty podłużne 200 g
wino 6 (marsala)

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu - classic

Jaja dokladnie myjemy i parzymy przez chwile, po czym oddzielamy żółtka od bialek, będziemy potrzebowac jedynie żółtek. Kawe zaparzamy i odstawiamy do ostygniecia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, na gladka, puszysta mase (ubijamy mikserem ok. 8-10minut), po czym dodajemy serem mascarpone i miksujemy chwilke, ok. 1-2 minut, do polaczenia składników. Kawe mieszamy z likierem i przelewamy do salaterki, w której będzie nam wygodnie namaczac biszkopty. Szykujemy naczynie z plaskim dnem o średnicy 15cm i zwykla folie spozywcza. Folia wyscielamy naczynie tak, aby jej brzegi wystawaly poza obrzeza naczynia, aby można było chwycic za koncówki foli, by wyciągnąć deser.. Biszkopty (miekka strona bez cukru, w przypadku kocich jezyczkow), namaczamy przez 2 sekundy w naparze kawy z likierem, tak aby twardsza powierzchnia biszkopta nie zostala zanurzona i ustawiamy ciastka, opierając je o krawędzie naczynia, twardsza strona na zewnatrz, jeden przy drugim. Gdy już ostawimy okrag, układamy nasaczone biszkopty na dnie (możemy je śmiało połamać). Krem mascarpone dzielimy na 3 czesci, a czekolade tarkujemy na drobnych oczkach. Na biszkopciki Kładziemy 1/3 kremu, posypujemy czekolada (ok. 1,5kosteczki). Nastepnie układamy kolejna, nasaczone warstwe biszkoptów, kładziemy polowa pozostałego kremu i posypujemy czekolada. Zostala nam ostatnia warstwa, z która postepujemy identycznie jak z poprzednia. Deser owijamy folia spozywcza i wkladamy na 5 godzin do lodówki (zostawiam na noc). Chwytając za konce folii, wyjmujemy ostrożnie deser, i stawiamy na plaskiej powierzchni. Dookoła ciasta, tuz przy jego brzegach, nacinamy okrag na foli za pomoca ostrego noza. Lekko unosząc (podważając cienkim, plaskim przyrządem) deser od spodu, wyciągamy folie – trzeba ja uciac w kilku miejscach, nie jest to trudne. Delikatnie przenosimy ciasto na talerz, podnosząc je od spodu. Tuz przed podaniem dekorujemy ubita smietana. Przechowywac w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 13.05.2012 10:01
ładne:)
smerfetka79 13.05.2012 10:01
ładne:)
rjustysia 23.01.2012 09:35
Super wygląda :)
Dorian 01.11.2011 12:29
pycha
Jolanta40 21.02.2011 09:05
fantastyczne
agnieszka189 07.02.2011 14:07
klasyczna pychotka
banditka 05.10.2010 09:15
uwielbiam tiramisu
eli_555 01.10.2010 22:37
ale pychotka
Emilia21 16.08.2010 08:31
świetne to jest;)
Sarenka 13.08.2010 15:49
Dziekuje :)
aguus 13.08.2010 10:38
Wygląda fantastycznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak