Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz na musie z czerwonej kapusty

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ryba

filet z dorsza 400 g
suszone pomidory z czosnkiem 5 płatów
oliwki czarne Smak 8 sztuk
cytryna 1/2
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Mus

sałatka z kapusty czerwonej 300 g
jabłko 1
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
woda 1/2 szklanki
creme fraiche 1-2 łyżki

Dekoracja

szczypiorek kilka łodyg
cytryna 3-4 plasterki

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz na musie z czerwonej kapusty

Kroki postępowania

1
Pomidory odsączamy z oleju i razem z oliwkami blendujemy na pastę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 1 - Dorsz na musie z czerwonej kapusty foto
2
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 15 minut.
Krok 2 - Dorsz na musie z czerwonej kapusty foto
3
Kapustę przekładamy do garnka, wlewamy wodę, dusimy. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do kapusty, dusimy ją aż zmiękknie i woda odparuje.
Krok 3 - Dorsz na musie z czerwonej kapusty foto
4
Kapustę pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, doprawiamy lekko solą i pieprzem i blendujemy na mus. Dodajemy ok. 1-2 łyżki crème fraîche.
Krok 4 - Dorsz na musie z czerwonej kapusty foto
5
Przygotowujemy parownik bambusowy lub inny koszyk do gotowania na parze. Na dno garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją. Na koszyk nakładamy papier do pieczenia. Koszyk ustawiamy na garnek z gotującą się wodą.
Krok 5 - Dorsz na musie z czerwonej kapusty foto
6
Rybę smarujemy pastą pomidorową i ostrożnie rolujemy i zawiązujemy nicią. Przekładamy do koszyka.
Krok 6 - Dorsz na musie z czerwonej kapusty foto
7
Koszyk zamykamy pokrywą. Rybę parujemy ok. 20 minut. W między czasie zaglądamy i wylewamy nadmiar płynów.
Krok 7 - Dorsz na musie z czerwonej kapusty foto
8
Rybę podajemy na ciepłym musie. Możemy ją posypać siekanym szczypiorem i podać plasterki cytryny.
Krok 8 - Dorsz na musie z czerwonej kapusty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cookingangelika 12.03.2017 16:11
Uwielbiam dorsza
Bernadeta1 15.04.2015 11:38
bardzo pięknie i smacznie podana rybka
Kolorowa 11.04.2015 17:14
Świetnie wygląda
kloruś 11.04.2015 13:47
chętnie bym skosztowała!
Edith85 11.04.2015 13:28
ciekawie wygląda
idealme 11.04.2015 11:01
pyszności! :)
mysza75 11.04.2015 10:28
co za pyszności i jak pięknie podane :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak