Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PITA Z WARZYWAMI

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szkl
olej 1,5 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
woda letnia 220 ml
drożdże świeże 40 gram

Farsz

cukinia 1 szt
ogórki konserwowe 3 szt
ogórek zielony 1 szt
cebula 1 szt
pomidory 2 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
tymianek
sól i pieprz

Sos czosnkowy

śmietana 2 łyżki
majonez 3 łyżki
czosnek 2-3 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
koperek 0,5 łyżeczki

Porada

Chlebki doskonale pasują do różnego rodzaju farszu zarówno mięsnego jak i warzywnego. Są również doskonałym dodatkiem do sałatek zamiast pieczywa, należy wówczas robić małe kółeczka bez kieszonek.

Przepis i sposób przygotowania na: PITA Z WARZYWAMI

Kroki postępowania

1
1/Do misy wlać 220ml letniej wody i rozpuścić w niej drożdże, dodać połowę mąki, sól i olej. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać drugą połowę mąki i wyrabiać tak długo, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Odstawić do wyrośnięcia na 60 min.
Krok 1 - PITA Z WARZYWAMI foto
2
2/Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, uformować wałek i podzielić na 5 części. Chlebki przed upieczeniem muszą być dobrze wyrośnięte by swobodnie można było zrobić kieszonki.
Krok 2 - PITA Z WARZYWAMI foto
3
3/Każdy placek uformować na blasze i ponownie odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie placki lekko spłaszczamy i znów odstawiamy na kolejne 15-20 min. Piec ok 8-10 min w temp. 220stopni. Po upieczeniu odcinamy brzeg placka i ostrym nożem robimy kieszeń na dowolny farsz. U mnie z cukinii.

4/Cukinię umyć, obrać i pokroić w kostkę,oprószyć solą, odstawić na parę minut by puściła sok. Sok odlać. Cebulę pokroić w kosteczkę i dusić na patelni razem z cukinią do miękkości, dodać szczyptę tymianku, gałki muszkatołowej, pieprzu i soli. Wystudzić.
Krok 3 - PITA Z WARZYWAMI foto
4
5/Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, korniszony w kostkę a ogórka w talarki. Wszystko wymieszać, dodać cukinię. Gotowe chlebki napełniać farszem i polewać sosem czosnkowym.
Krok 4 - PITA Z WARZYWAMI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 14.04.2015 13:46
zapowiada się pyszne jedzenie
justynkag 10.04.2015 20:09
Super przepis
Michał2 10.04.2015 17:39
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak