Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 48: Bułeczki z tapenadą z anchois

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 500 g
drożdże 40 g
woda 300 ml
pestki dyni
pestki słonecznika
Kminek mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Tapenada

oliwki zielone 1 słoik
oliwki czarne 1 słoik
anchois 50 g
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 48: Bułeczki z tapenadą z anchois

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej wody. Następnie do miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozpuszczone drożdże, dodajemy szczyptę soli.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 48: Bułeczki z tapenadą z anchois foto
2
Dolewamy resztę wody i wyrabiamy ciasto. Woda dodawana do ciasta powinna być letnia, aby ciasto lepiej rosło. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 48: Bułeczki z tapenadą z anchois foto
3
Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie zagniatamy, aby je napowietrzyć. Całość zagniatamy razem z pestkami. Najlepiej pestki dodawać partiami, żeby równomiernie się wymieszały z ciastem.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 48: Bułeczki z tapenadą z anchois foto
4
Następnie formujemy małe bułeczki o różnych kształtach. Mogą być okrągłe lub podłużne w kształcie małego chlebka.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 48: Bułeczki z tapenadą z anchois foto
5
Przygotowane bułeczki nacinamy nożem od góry, żeby „otworzyły się” w piekarniku. Na ich wierzchu układamy pozostałe pestki.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 48: Bułeczki z tapenadą z anchois foto
6
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na ok. 15 -20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości uformowanych bułeczek). Jeśli chcemy uzyskać bardziej rumiane pieczywo możemy posmarować bułki na wierzchu żółtkiem przed włożeniem ich do pieca.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 48: Bułeczki z tapenadą z anchois foto
7
W trakcie pieczenia przygotowujemy tapenadę. Oliwki czarne i zielone odsączamy z zalewy i blendujemy. Następnie dodajemy anchois i przyprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem czarnym i ponownie delikatnie blendujemy. Anchois są bardzo słone, więc należy je dodawać ostrożnie i ewentualnie zmniejszyć ich ilość jeśli tapenada będzie odpowiednio słona przed dodaniem całości. Dolewamy troszkę oliwy z oliwek, która połączy składniki i blendujemy. Opcjonalnie do tapenady możemy dodać 1 lub 2 ząbki czosnku.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 48: Bułeczki z tapenadą z anchois foto
8
Po około 15 minutach wyjmujemy bułeczki z pieca. Podajemy z tapenadą.
Krok 8 - Doradca Smaku III, odc. 48: Bułeczki z tapenadą z anchois foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Galilo 13.04.2015 13:35
Zrobiłem! Pycha :-). Robi się szybko i smakuje znakomicie. Polecam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak