Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHŁODNIK LITEWSKI (z botwiny)

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

botwina 1 pęczek
ogórek zielony 1 szt
jajko ugotowane na twardo 3-4 szt
rzodkiewka 1 pęczek
kefir 500 ml
jogurt naturalny 500 ml
ząbki czosnku 2 zabki
koperek 1 pęczek
szczypiorek 1 peczek
cukier 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: CHŁODNIK LITEWSKI (z botwiny)

1/ Botwinę umyć i pociąć na kawałki. Buraczki obrać lub oskrobać i pokroić na drobniejsze części. Całość zalać wodą (tak by tylko skryło) i ugotować do miękkości. Wystudzić (nie odcedzać!)
Botwinę umyć i pociąć na kawałki. Buraczki obrać lub oskrobać i pokroić na drobniejsze części. Całość zalać wodą (tak by tylko skryło) i ugotować do miękkości. Wystudzić (nie odcedzać!)

2/Ogórka i rzodkiewki zetrzeć na tartce, czosnek przecisnąć przez praskę, szczypior posiekać. Do wysokiego naczynia wlać kefir i jogurt, wymieszać. Dodać cukier, pokrojony szczypior, rzodkiewki i ogórka oraz czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec wymieszać z siekanym koperkiem. Chłodzić w lodówce parę godzin. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 04.06.2015 11:58
fajny pomysł z tym ogórkiem
ben-ka 15.04.2015 15:23
Jeszcze trochę i będziemy robiły chłodniki.
Kolorowa 08.04.2015 18:57
Super taki chłodnik !
MałaMi89 08.04.2015 18:36
Nie jadłam jeszcze chłodnika, ale z botwinką zamawiam w ciemno :))
Betina#45 08.04.2015 18:14
Mmm ;) smaczne
Małgorzata Pin 08.04.2015 18:01
Cóż za pyszności.
Justi2401 08.04.2015 17:55
Jedna z moich ukochanych zup :)
Maridka19 08.04.2015 16:32
Bardzo smakowity :)
marzut 08.04.2015 16:09
super przepis
IZABELA29 08.04.2015 16:01
smak doskonały

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak