Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Limonkowo-miętowe naleśniki z serem i brzoskwinią Zewy

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Naleśniki

Syrop: 1/2 szk limonkowy
woda gazowana 1/2 szk lub oranżada
mleko 3,2% 2 szk
jajko 3 szt
sól 1/2 łyżeczka
mąka tortowa 2 szk
olej rzepakowy 3 łyżka

Masa serowa

twaróg 500 g półtłusty
biała czekolada 100 g
jogurt grecki 3 łyżka
cukier do smaku
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Dodatkowo

czekolada gorzka 50 g
mleko 3,2% 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Limonkowo-miętowe naleśniki z serem i brzoskwinią Zewy

Kroki postępowania

1
NALEŚNIKI :
Do miski wbić jajka, wlać syrop, oranżadę, mleko i wymieszać.
Następnie porcjami dodawać mąkę oraz sól i mieszać ciasto aż będzie gładkie i bez grudek.
Ciasto powinno być nie za gęste ani za rzadkie.
Na koniec dodać troszkę oleju, wymieszać ciasto.
Krok 1 - Limonkowo-miętowe naleśniki z serem i brzoskwinią Zewy foto
2
Na rozgrzaną patelnię wlewać porcje ciasta i smażyć naleśniki na rumiano z obu stron.
I tak do wykończenia ciasta.
Krok 2 - Limonkowo-miętowe naleśniki z serem i brzoskwinią Zewy foto
3
Usmażone naleśniki układać na talerzu jeden na drugim.
Krok 3 - Limonkowo-miętowe naleśniki z serem i brzoskwinią Zewy foto
4
MASA SEROWA :
Do miski włożyć twaróg i dokładnie rozgnieść go na przykład widelcem.
Brzoskwinie wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę, a czekoladę zetrzeć na tarce.
Do twarogu dodać brzoskwinie ( troszkę zostawić do dekoracji ), czekoladę, jogurt i cukier do smaku i wymieszać masę.
Odstawić ją na kilkanaście minut.
POLEWA :
Do małego rondelka wlać wodę, postawić na rondelek miseczkę metalową.
Włożyć czekoladę, dodać mleko i mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia z mlekiem.
Krok 4 - Limonkowo-miętowe naleśniki z serem i brzoskwinią Zewy foto
5
WYKONANIE :
na połowie każdego naleśnika kłaść porcje masy serowej, złożyć naleśnik na pół i zawinąć w rożek a potem wkładać do filiżanek lub po prostu na talerz.
Naleśniki polać roztopioną czekoladą, posypać odłożoną brzoskwinią i udekorować listkami bazylii lub mięty.
Krok 5 - Limonkowo-miętowe naleśniki z serem i brzoskwinią Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 08.04.2015 07:49
świetnie podane, super wyglądają
joanna43 07.04.2015 22:04
o wow jak to pięknie wygląda
monikaT83 07.04.2015 21:18
u Ewci jak zawsze pysznie, pięknie, pomysłowo i oryginalnie!
tytka 07.04.2015 18:48
fajny pomysł na podanie
Katarzyna59 07.04.2015 18:15
pięknie podane
Barbara13 07.04.2015 18:13
Bardzo kusząco się prezentują
cukiereczek 07.04.2015 18:12
wspaniałe naleśniki inne niż wszystkie
Anna133 07.04.2015 17:57
wyglądają obłędnie smacznie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak